BiH
1

MUP TK i dalje tvrdi da nisu pretjerano upotrebljavali silu

Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je pozvalo je u saopćenju za javnost pozvalo "građane da svojim ponašanjem doprinesu normalizaciji odnosa, smirivanju i poboljšanju nastale situacije, a naračito u pogledu zabrinjavajućeg učešća djece i maloljetnika u navedenim događajima".

"Pozivamo roditelje da utjiču na svoju djecu da izbjegavaju mjesta na kojima se okupljaju demonstranti i da ne podliježu pritiscima, kako ne bi došlo do povređivanja i neželjenih posljedica", navodi se u saopćenju.

U saopćenju se dalje navodi: "Službenici policije, koji su tokom cijelog današnjeg i jučerašnjeg dana kamenovani i verbalno vrijeđani od grupe demonstranata u svom djelovanju su iskazali visok stepen tolerancije i profesionalizma. Ovom prilikom obavljajući svoju dužnost 47 policajaca je zadobilo povrede, od kojih je jedan zbog ozbiljnosti povreda zadržan na intenzivnoj njezi Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla, dok su ostali zadobili povrede o čijem se stepenu ljekari nisu izjasnili i lakše povrede. Nažalost i 13 građana zadobilo je povrede koje su okarakterisane kao lakše", tvrde u MUP-u.

U MUP-u TK i dalje tvrde da nisu pretjerano koristili silu.

"Iako pristižu kritike na rad i djelovanje policije, bitno je istaći da je policija na napade odgovorila kontrolisanom i upotrebom minimalne sile, nakon što su se iscrpile sve druge mogućnosti, a i sami policajci se našli u životnoj opasnosti. Apelujemo i molimo građane da se suzdrže od uništavanja javne i privatne imovine, a da sve probleme koji su akumulirani kroz duži vremenski period rješavamo u dijalogu kroz institucije sistema", stoji u saopćenju.