{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lukač: Postoje indicije da će protesti biti nastavljeni

A
8.2.2014. u 16:14
76
63
Lukač: Postoje indicije da će protesti biti nastavljeni
76
Lukač: Postoje indicije da će protesti biti nastavljeni
Dragan Lukač
"Svi zajedno smo svjedoci da posljednja dva dana imamo vrlo ozbiljnih problema sa sigurnosnim stanjem u FBiH i da je javni red i mir narušen u najširem smislu, kazao je danas Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP).
On je na konferenciji za novinare u Sarajevu, održanoj dan nakon demonstracija tokom kojih je zabilježeno nezapamćeno nasilje, kazao da se najviše tih događanja odvijalo na prostorima Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Unsko-sanskog kantona, da je u njima sudjelovao veći broj osoba, dodavši kako su posljedice tih rušilačkih skupina veoma ozbiljne. 

"Veliki broj osoba posebno policijskih službenika povrijeđeno je u nemirima i oni imaju ozbiljne povrede. Po meni, najveća nematerijalna šteta nastupila je na ustavni poredak u Bosni i Hercegovini napadom na institucije države BiH", rekao je Lukač.

Osvrčući se na demonstracije u FBiH održane u protekla tri dana, Lukač je kazao da su one imale dvije dimenzije. U jednom dijelu iskazivano je opravdano nezadovoljstvo građana socijalno-ekonomskim stanjem, dok je drugi dio bio rušilačkog karakretra, pun hiliganstva i kriminala. 

"To je nešto što ne može biti prihvaćeno kao norma ponašanja, to je nešto što je u direktnoj suprotnosti sa zakonima, što svi pojedinci moraju sankcionisati i osuditi kao pojavu", kazao je direktor FUP-a. 

Lukač je pojasnio kako FUP ima nadležnost isključivo nad federalnim objektima, koje su oni, kako je kazao, i štitili tokom jučerašnjeg dana. Osvrčući se na akciju pripadnika FUP-a, koji su nešto iza 18 sati počeli s akcijom rastjerivanja demonstranata i huligana ispred zgrade Predsjedništva BiH, Lukač je istakao da je to urađeno kada da su huligani "zaprijetili federalnom dijelu zgrade", odnosno dijelu zgrade u kojoj se nalaze uredi predsjednika i dopredsjednika FBiH.

Rekao je i kako ne postoji zakonski definirana koordinacija policijskih tijela u BiH. Naveo je kako je sturktura policije disperzirana i ne funkcionira po principu jednog strješine.  

"Ja osobno, ne kao direktor policije, već kao čovjek nisam zadovoljan reagovanjem u bilo kojem smislu državnih organa BiH u odnosu na sve ovo niti organa ni tijela ni sigurnosnih agencija koje imaju određene obaveze u vezi s ovim događanjima, a osobito u i oko zgrade Predsjedništva. Država mora reagovati ako je ugrožena te svim svojim legitimnim mehanizmima i snagama zaštititi suverenitet, integritet i cjelovitost BiH bez obzira na to odakle, od koga i sa kojim ciljevima dolaze napadi", kazao je Lukač. 

On je upozorio sve građane da se ponašanjima kakva su viđena tokom jučerašnjih demonstracija može otići u pravcima koje niko ne želi, te da na vrijeme treba prepoznati šta to znači i doprinijeti da stvari idu normalnim tokom. 

Direktor FUP-a je kazao kako postoje određene najave o nastavku događaja od jučer, ali i obrnutih protesta građana Sarajeva koji žele pokazati svijetu da grad ne odobrava ono što se jučer desilo. 

Lukač je kazao kako nema podatke o povrijeđenim u protestima i štetama u Sarajevu, ali da je u ZDK bilo oko pet hiljada učesnika demonstracija, da je povrijeđeno 13 građana, 23 policajca među kojima četvorica imaju teške tjelesne povrede i oštećeno je pet objekata. 

U HNK je bilo pet hiljada učesnika, oštećeno je sedam objekata, u Tuzlanskom kantonu je bilo pet hiljada demonstranata, povrijeđeno je devet građana, 11 policajaca i četiri objekta su oštećena. U USK na protestima je jučer bilo 2-3 hiljade demonstranata, povrijeđen je jedan građanin i 18 policajaca, a dva objekta su oštećena. 

Odgovarajući na novinarska pitanja direktor FUP-a je kazao kako nije bio upoznat s činjenicom da su tokom protesta u Sarajevu policajci oduzimali opremu novinarima i dodao da je naredio da se fotoreporteru portala Klix.ba odmah vrati fotoaparat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: