BiH
832

Nermin Nikšić: Svi imaju pravo na mirno okupljanje, ali ne i na uništavanje imovine

Piše: T. S.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Vladi FBiH večeras je održan hitni sastanak u vezi sa protestima i građanskim buntom u BiH. Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, istakao je da svi imaju pravo na mirno okupljanje, ali ne i na nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i uništavanje imovine.

Nikšić je istakao da izražavaju žaljenje zbog činjenice da je život jednog policajca ugrožen.

"Dobili smo informaciju da je policajac izašao iz stanja šoka i da je komunikativan. Nadamo se da će se oporaviti i vratiti na posao, ali izražavamo žaljenje i zbog svih povrijeđenih građana i službenih lica."

Nikšić: "Imamo obespravljene radnike i huligane"

Nikšić je naveo da oni prave razliku između obespravljenih radnika koji zahtijevaju uvezivanje radnog staža, odgovornost onih koji su njihove firme uništili i doveli na prosjački štap te traže da budu zdravstveno osigurani te, kako je rekao, huligana koji "koriste situaciju za razbojništvo, pljačku i izazivanje anarhije".

"Pozivamo građane da snagom argumenata i kulturom dijaloga razgovaramo o svim problemima, jer uništavanjem imovine, tučom, napadanjem policajaca i uništavanjem vozila do rješenja situacije nećemo doći. Svako ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva, ali niko nema pravo na nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i uništivanje imovine", rekao je Nikšić na pres konferenciji.

On je istakao da je policija dužna štititi standarde slobode, ljudske živote, imovinu građana te omogućavati sigurnost u skladu sa zakonom.

"Očekujemo da nadležne strukture utvrde činjenično stanje u vezi sa protestima te pokrenu postupak odgovornosti za nezakonito narušavanje javnog reda i mira, uništavanje imovine, ali da se istraži i ukoliko je bilo prekomjerne primjene sile", naveo je.

Dodao je da građani opravdano izražavaju nezadovoljstvo zbog privatizacijskih pljački te uništavanja preduzeća za koje niko nije odgovarao.

Suad Zeljković, premijer Kantona Sarajevo, je također istakao da ne postoje razlozi da se napada imovina građana kao niti da se atakuje na život onih koji su dužni da zaštite poredak.

"Neredi ne odgovaraju nikome i ne čine dobro BiH. Danas sam doživio to da u onom parku gdje sam spriječio agresore da uđu u zgradu Predsjedništva BiH tokom rata pojedinci koji imaju 17 ili 18 godina napadaju zgradu u kojoj ja sjedim označavajući to kao izraz demokratije".

Lukač: "Neka razum prevlada"

Dragan Lukač direktor Federalne uprave policije istakao da je sigurnosna situacija u FBiH narušena.

"Imamo situaciju ozbiljnog narušavanja reda i mira, prije svega na području TK. Na ozbiljan način je narušen javni red i mir", rekao je Lukač istakavši da je policija upotrijebila sredstva odbrane kada je bila napadnuta.

Dodao je da će protiv svih koji su počinili prekršaje i krivična djela biti poduzete zakonom predviđene mjere.

"Stanje stvari u našem društvu koje je složeno, komplikovano i teško ne može se mijenjati nasilnim putem. Za svoja prava se trebamo boriti demokratskim putem i na zakonit način. Rušilački pohodi u kojima se uništavaju vrijednosti, imovina i objekti te povređuju ljudi nisu put. Razum i pamet trebaju prevladati", kazao je Lukač.