{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lukač: Neki od organizatora nasilnih protesta bit će privedeni ove sedmice

25.2.2014. u 20:34
142
144
Lukač: Neki od organizatora nasilnih protesta bit će privedeni ove sedmice
142
Lukač: Neki od organizatora nasilnih protesta bit će privedeni ove sedmice
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač izjavio je da postoje ozbiljne najave o ponovnim masovnim demonstracijama 7. marta u Sarajevu, tačno mjesec dana od demonstracija koje su eskalirale neredima u više gradova FBiH, kada je došlo do sukoba policije i demonstranata te bilo povrijeđenih na objema stranama i kada su nasilni među demonstrantima palili institucije, među kojima i zgradu Predsjedništva BiH.
Lukač smatra da je stoga potrebno izmijeniti sadašnje zakonske propise u Federaciji, što po njegovom mišljenju, u datim okolnostima treba da učini Federalni parlament u roku od deset dana a i prije, kako bi se se stvorile pretpostavke za organiziranije i povezanije djelovanje policije u vanrednim situacijama, uključujući i situacije javnih okupljanja u kojima bi moglo doći do nereda.

Inače je sadašnja policijska struktura u Federaciji prilično raslojena, a slično je i ako se pogleda s državnog nivoa, navodi Lukač, te ilustrira to primjerom da on kao direktor Federalne uprave policije ne može ništa narediti kantonalnim policijskim komesarima iako između njih ima saradnje i konsultacija.

Lukač je sve ovo kazao na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, posvećenoj sigurnosnim prilikama u FBiH u kontekstu građanskih protesta od 5. do 20. februara.

Nije spominjao moguće ponovne masovnije demonstracije dok mu pitanje o tome nije postavio jedan od poslanika.

Odgovarajući i na druga poslanička pitanja, kazao je da ne zna zašto su se prethodni masovni protesti, u kojima je bilo nasilja i nereda, desile baš sedmog dana ovog mjeseca ni da li je taj datum slučajan ili ne.

Tvrdi, međutim, da je nasilni dio protesta imao organizaciju, finansijere i logističare, te da je u toku istraga, po nalogu Tužilaštva BiH, o paljenju zgrade državnog predsjedništva 7. februara, kao i da će ove sedmice biti „privedeni na obradu“ neki od organizatora „srednjeg nivoa“ tog krivičnog djela koje sadašnji zakonski propisi kvalificiraju isključivo kao „terorizam u vezi s krivičnim djelom 'napad na ustavni poredak'“.

Trebalo je da budu privedeni u policiju u nedjelju, ali je to odgođeno da bi današnja sjednica u Parlamentu mogla proteći mirno, rekao je Lukač i dodao da će istraga biti nastavljena i pored pritisaka na odgovorne strukture da bude obustavljena koji su, kaže, ispoljavani i kroz medije a zahtjevi te vrste se mogli čuti i na nekim od građanskih plenuma.

Direktor Federalne uprave policije je napravio jasnu razliku između mirnih i nasilnih učesnika protesta od 7. februara i dodao da su nenasilni značajno doprinijeli kasnijem smirivanju situacije ogradivši se od onih što su rušili i palili i stavljajući se tako i sami u ulogu čuvara javnog reda i mira.

Također je izjavio da nije dovoljno ozbiljno shvaćeno njegovo upozorenje s januarskog sastanka održanog sa svim kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova i policijskim komesarima, na kojem je, tvrdi, rekao da može doći do nereda zbog rastućeg ekonomsko-socijalnog nezadovoljstva građana i rasta „svih nacionalizama u BiH“.

Lukač je također kazao da policajci u Federaciji nemaju dovoljno odgovarajuće opreme za djelovanje u vanrednim okolnostima i da su skoro bez odgovora ostali prijedlozi da se u ovogodišnjem federalnom i kantonalnim budžetima planiraju određene novčane sume za opremanje policajaca za moguće združeno djelovanje u nesvakidašnjim sigurnosnim izazovima.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj je zbog tematike jedan od glavnih učesnika bio Dragan Lukač, bit će nastavljena sutra, za kada, na osnovu cjelodnevne rasprave, treba pripremiti zaključke i predložiti ih Domu na glasanje.

Današnji dio sjednice završen je u večernjim satima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: