BiH
0

Kešo pitao Lukača: Ko je napao državu?

FENA
Dragan Lukač (Foto: Klix.ba)
Dragan Lukač (Foto: Klix.ba)
"Ko je napao državu i vršio teroristički napad, ko je nalogodavac", pitanja su na koja odgovor želi znati poslanik Stranke demokratske akcije Safet Kešo povodom informacije o sigurnosnom stanju u FBiH koju je u kontekstu aktuelnih protesta građana, na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu prezentirao poslanicima direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Kešo napominje da je Lukač između ostalog kazao da se nasilnički napad na zgradu Predsjedništva BiH tokom protesta 7. februara u Sarajevu, prema sadašnjim propisima, može jedino kvalificirati kao "akt terorizma u vezi s krivičnim djelom 'napad na ustavni poredak'". Podsjeća i na Lukačevu konstataciju da je u tadašnjim događajima "država opstala".

Iako Safet Kešo ne očekuje, kako kaže, da će i dobiti odgovore na postavljena pitanja, ipak ih je želio iznijeti danas u Parlamentu.

Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je u toku u Sarajevu, posvećena je sigurnosnim prilikama u Federaciji povodom protesta građana od 5. do 20. februara.

Dragan Lukač, direktor Federalne policijske uprave, prezentirao je povodom toga i da su 7. februara, kada su nasilni protestnici zapalili zgradu državnog Predsjedništva, oni imali iza sebe organizaciju, finansiranje i logistiku, o čemu između ostalog svjedoči dovoženje goriva kritičnog dana pred svečani ulaz Predsjedništva te ciljano paljenje određenih prostorija u zgradi kao što je prostor arhiva BiH.

Lukač je u njegovom obraćanju napravio jasnu razliku između nasilnih i mirnih protestnika te dodao da su nenasilni kasnije znanto doprinijeli smirivanju situacije ograđujući se od onih što su rušili i palili i stavljajući se tako i sami u ulogu čuvara javnog reda i mira.

Lukač je također naveo da je istraga, po nalogu Tužilaštva, u toku i da je identificiran jedan broj onih što su rušili i palili.

Na početku je konstatirao da je u pogledu sigurnosnih prilika u Federaciji "ono najgore iza nas", ali da će protesta građana biti i dalje i da će se sigurnosna dimenzija pratiti.