BiH
17

Ministarstvo odbrane: Nemamo nikakve veze s municijom korištenom u napadu na Charlie Hebdo

Piše: E. G.
Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac jučer je potvrdio nekim medijima u Banjoj Luci da je čahura pronađena na mjestu terorističkog napada na Charie Hebdo u Parizu 7. januara, porijeklom iz BiH.

Već nekoliko dana se nagađa u javnosti o porijeklu oružja i municije koja je korištena u tom terorističkom napadu. Marjanac je kazao da je ona proizvedena u "Igmanu" u Konjicu 1986. godine, ali je objasnio kako je ta municija rasprostranjena i može se naći "u svakom domaćinstvu koje ima oružje".

Tražili smo zvaničnu informaciju od Ministarstva odbrane u vezi s tim, budući da nagađanja o porijeklu municije i njenoj prodaji mogu naštetiti kako samom Ministarstvu, tako i državi BiH. Na pitanje da li imaju zvanično potvrdu od vlasti u Francuskoj u vezi sa pronađenim čahurama, nismo dobili odgovor, odnosno u Ministarstvu nisu obrazložili tvrdnje zamjenika Marjanca.

Procedure izvoza naoružanja i municije propisane su Zakonom o prometu naoružanja i vojne opreme čiji nosilac je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Izvoznici su firme iz BiH koje imaju dozvolu izdatu od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kažu u Ministarstvu odbrane BiH.

"Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine od svog formiranja pa do danas nije vršilo prodaju viškova naoružanja i municije, odnosno nije raspisivalo javni ili međunarodni tender za prodaju viškova naoružanja, a što bi, u slučaju prodaje, bila zakonom propisana obaveza. Zbog toga i ne treba dovoditi u vezu Ministarstvo odbrane BiH sa terorističkim aktom u Parizu.

Radi objašnjenja, podsjećamo da država u koju se izvozi, ne smije biti pod bilo kakvim embargom, a saglasnost za izdavanje izvozne dozvole moraju dati Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, svako iz svoje nadležnosti. Prije izdavanja dozvole, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je obavezno dostaviti certifikat krajnjeg korisnika. Tek po dobijanju svih ovih saglasnosti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa izdaje izvoznu dozvolu ovlaštenom izvozniku. Ministarstvo odbrane BiH je nadležno izdati dozvolu koja je u skladu sa odbrambenom politikom Bosne i Hercegovine.

Svaki izvoznik je, na kraju godine, dužan opravdati izvozne dozvole u Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer se može desiti, da se izdata dozvola, iz bilo kojih razloga ne realizira ili se realizira djelimično.

MO BiH ne raspolaže podacima o prodaji naoružanja do 2004. godine, jer su to radila prijašnja entitetska ministarstva odbrane", navode u Ministarstvu.

Prema tome, kažu, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nemaju nikakve veze sa municijom koja je korištena u napadu terorista na redakciju magazina Charlie Hebdo.

"Podsjećamo da na tržištu slobodno rade sve fabrike oružja, pa i fabrika Igman Konjic, čija se municija spominje u medijskim natpisima", stoji u odgovoru Ministarstva