Reakcija iranskog režima
22

Protesti u Teheranu zbog novih karikatura magazina Charlie Hebdo

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nastavljaju se protesti u Teheranu ispred francuske ambasade. Pristalice iranskog režima izašli su na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog objava karikatura u francuskom časopisu Charlie Hebdo.

Na protestima se čule parole "Smrt Francuskoj!", "Smrt Izraelu!", "Smrt SAD-u!". Demonstranti su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog objave karikatura vođe Islamske Republike Alija Hameneija koje se pojavile u novom izdanju francuskog satiričnog časopisa "Charlie Hebdo", čiji su uposlenici bili žrtve masakra terorista 2015. godine nakon objavljivanja karikatura poslanika Muhameda.

Sami demonstranti su vjerno poštovali šerijatski zakon. Muškarci su protestirali odvojeno od žena, ali su svi s istim poštovanjem demonstrirali lojalnost Hamneiju, svom duhovnom vođi.

Vlasti Islamske Republike oštro su reagovale na objavljivanje časopisa, stavljajući odgovornost na francusku vladu. Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da "ne prihvaća kršenje svojih islamskih, vjerskih, nacionalnih vrijednosti" i da Francuska "nema pravo da ih vrijeđa pod izgovorom slobode govora".

Vrhovni komandant Revolucionarne garde podsjetio je zaposlenike Charlie Hebdoa na napad na pisca Salmana Rushdieja u augustu 2022. u američkoj državi New York. Rushdie je bio izboden.