BiH
0

Ministar Bevanda s Misijom MMF-a razgovarao o novom aranžmanu

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenim šefom Misije Nadeemom Ilahijem.

Novi aranžman s MMF-om bio je osnovna tema razgovora na sastanku kojem su sa predstavnicima MMF-a, osim ministra Bevande, prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Čelnici Vijeća ministara iskazali su zainteresiranost za sklapanje novog aranžmana s MMF-om, ističući da ovakvi programi, osim što mogu osigurati kredite po najnižim kamatama, garantiraju i efikasnu provedbu strukturalnih reformi.

Ministar Bevanda istakao je da će budžet institucija BiH za 2016. godinu biti usvojen do kraja ove godine i da neće biti izlaganja riziku da se donosi odluka o privremenom finansiranju, te da je okvir budžeta ostao nepromijenjen.

Bevanda, koji je ujedno i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje, istakao je da postoje pozitivni pokazatelji da će uskoro biti ispunjene i obaveze koje postoje u vezi poravnanja između entiteta na osnovu prihoda od PDV-a, te da će se nastaviti aktivnosti na efikasnoj naplati dugova po osnovu indirektnih poreza.

Ilahi je naglasio da je ohrabren makroekonomskim pokazateljima u BiH, te da treba uložiti napore da se ovakav trend održi uz dodatne aktivnosti na poboljšanju kontrole fiskalnih politika, provođenja reformi i smanjenja javne potrošnje.

Na sastanku se govorilo i o evropskom putu BiH, podnošenju aplikacije, te jačanju kapaciteta institucija u BiH koje će nositi najveći dio aktivnosti u vezi pristupanju EU.

Naglašeno je da je nužno osigurati prostor za nove investicije koje će ojačati gospodarstvo i povećati zapošljavanje, uz preporuku MMF-a da se ne ugrožava način funkcioniranja Valutnog odbora Centralne banke BiH i deviznih rezervi jer to za ovu instituciju nije adekvatno rješenje.

Delegacija MMF-a boravi u BiH od 28. oktobra do 11. novembra kako bi na osnovu razgovora s predstavnicima entitetskih vlada, Vijeća ministara i relevantnih institucija uradili pregled prije procjene i odluke o novom aranžmanu ili povoljnom programu prihvatljivom kako Odboru MMF-a tako i vlastima u BiH.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisco Parodi, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.