{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF: Usaglašavanje budžeta za 2016. ključno za novi aražman s BiH

A
11.11.2015. u 10:33
3
6
MMF: Usaglašavanje budžeta za 2016. ključno za novi aražman s BiH
3
MMF: Usaglašavanje budžeta za 2016. ključno za novi aražman s BiH
Foto: Vijeće ministara BiH
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeema Ilahija boravila je u Sarajevu i Banjoj Luci od 28. oktobra do 10. novembra kako bi napravila ocjenu najnovijih ekonomskih dešavanja i nastavila razgovore o novom ekonomskom programu koji bi MMF mogao podržati.
“Misija i vlasti su ostvarili napredak u razgovorima po pitanju politika koje će povećati potencijal rasta ekonomije kroz intenzivniji proces provedbe reformi u cilju privlačenja investicija i kreiranja više radnih mjesta u privatnom sektoru, o kontinuiranoj fiskalnoj konsolidaciji kako bi se osiguralo smanjenje javnog duga, o smanjivanju veličine vlada, unapređenju kvalitete vladine potrošnje, očuvanju stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanju bankarskog kreditiranja“, izjavio je Ilahi.

On je kazao kako je vlastima potrebno "više vremena da finaliziraju budžete za 2016. godinu koji su od ključnog značaja za mogući program sa MMF-om". 

"Vlasti, takođe, rade na detaljima iz nekoliko oblasti navedenih u Reformskoj agendi, uključujući mjere za unapređenje funkcioniranja tržišta rada, poboljšanje naplate poreza, jačanje supervizije banaka i unapređenje poslovnog okruženja. Misija će nastaviti razgovore sa vlastima u narednim danima i spremna je pružiti pomoć vlastima u ovim naporima”, kazao je šef misije.

Jučer je Fiskalno vijeće BiH zadužilo je sve nivoe vlasti u BiH da do kraja sedmice dostave pisane primjedbe na elemente Pisma namjere kako bi se ono usaglasilo sa predstavnicima MMF-a. 

Na sjednici Fiskalnog vijeća BiH kojom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjedavajući Fiskalnog vijeća Denis Zvizdić, razmatrani su elementi Pisma namjere u vezi sa novim stand by aranžmanom BiH sa MMF-om.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: