BiH
0

Bevanda razgovarao s direktorom MMF-a o budućim aranžmanima

Piše: Er. M.
Bevanda i Sanel
Bevanda i Sanel
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je u Limi sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Mennom Snelom o prethodnim, ali i budućim aranžmanima s ovom financijskom institucijom i provođenju započetih reformi.

Ministar Bevanda, koji je ujedno i guverner BIH u Međunarodnom monetarnom fondu, sudjeluje na Godišnjem sastanku odbora guvernera MMF-a i Svjetske banke koji se održava u Limi (Peru) od 9. do 11. oktobra 2015. godine.

U nastavku jesenjeg sastanka Svjetske banke i MMF-a u Limi, razamatran je i usvojen godišnji izvještaj o radu, a članovi konstituence, koju predvodi Nizozemska, a u kojoj je i BiH, informisani su o budućim aktivnostima i planovima ulaganja u narednom periodu.

Tokom bilateralnog susreta ministra Bevande i izvršnog direktora Snela razmijenjeni su stavovi u vezi prethodnih i budućih angažmana i saradnje BIH, kako s MMF-om tako i sa Svjetskom bankom.

Ministar Bevanda izvijestio je izvršnog direktora Snela o aktualnim pitanjima u BiH u vezi Reformske agende, te izradi proračuna institucija BiH za iduću godinu koji je u završnoj fazi.

Sagovornici su se složili da je nužno nastaviti reformske procese u BiH, posebice kada su u pitanju reforme u oblasti zdravstva, penzionog sektora, te upravljanja javnim dugom.

Ministar Bevanda zahvalio se direktoru Snelu na dosadašnjoj korektnoj saradnji s MMF-om i uputio mu poziv da posjeti BiH na proljeće iduće godine.

Na panelima Godišnjeg sastanka odbora guvernear MMF-a i Svjetske banke u Limi sudjeluju čelnici MMF-a i Svjetske banke, direktorica MMF Christine Lagarde, prvi zamjenik direktora David Lipton, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, kao i brojni drugi visoki predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, ministri finansija i guverneri centralnih banaka država članica MMF-a.

U delegaciji BiH, koju predvodi ministar Bevanda, su šef njegovog kabineta Saša Marić, u svojstvu alternativnog guvernera BiH u Svjetskoj banci, Haris Abaspahić, rezidentni predstavnik BiH u Svjetskoj banci, te savjetnica ministra za evropske integracije i ekonomska pitanja Jelena Brkić.