BiH
0

Milovanović "nije čuo" da je Mladić naredio ubijanje muslimanskih civila

FENA
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Odgovarajući na pitanja Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, njegov nekadašnji zamjenik Manojlo Milovanović posvjedočio je da Mladić nikada nije naredio ubijanje muslimanskih civila, ni u Srebrenici, ni na drugim mjestima.

Svjedok je naveo da ni od kolega u Glavnom štabu VRS-a nije čuo da je Mladić naredio ili bio umiješan u ubistva muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice, prenosi Birn Justice Report.

Optužnica tereti generala Mladića za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana koje je VRS zarobila i strijeljala u danima nakon što je 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Veći dio dodatnog ispitivanja tužilac Dermot Groome posvetio je dokazivanju da Mladić krajem marta 1995. svojim naređenjem nije poništio, nego samo dopunio "Direktivu broj sedam", kojom je vrhovni komandant Radovan Karadžić naložio da VRS u Srebrenici stvori "nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti, bez nade u dalji opstanak i život stanovništva".

Karadžićevu direktivu, Milovanović je ranije nazvao nezakonitom, ukazujući da je Mladić iz svog naređenja izostavio nalog da se stvori "nemoguća situacija" za opstanak civila.

Svjedok je ostao pri iskazu da ni Karadžićevu direktivu ni Mladićevo naređenje nije vidio do 2007., uprkos tome što je potvrdio da je on "Direktivu broj sedam", preko kurira, poslao podređenim jedinicama. Milovanović je potvrdio da je u svojoj knjizi o ratu u BiH napisao i da su u Srebrenici "srpske snage učinile nešto što nije trebalo da urade i za šta nema vojnog opravdanja".

Poslije Milovanovića, tužioci su pred sudije kao svjedoka izvele inžinjera Milomira Šoju, koji je opisao rad na lanserima modifikovanih avio-bombi koje je VRS upotrebljavala na sarajevskom ratištu 1994. i 1995. godine.

Šoja je izjavio da je prisustvovao lansiranju jedne takve bombe, koja nije doprla do cilja u Sarajevu, već je prerano eksplodirala u gradskom području pod muslimanskom kontrolom. Precizirao je i da je čuo zvuk lansiranja "pet-šest" takvih bombi.

Mladić je optužen za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haški proces protiv Mladića bit će nastavljen u ponedjeljak, 23. septembra.