{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladićeva odbrana: Poruka Srebreničanima odnosila se na borce

F
16.9.2013. u 18:02
0
37
Mladićeva odbrana: Poruka Srebreničanima odnosila se na borce
0
Mladićeva odbrana: Poruka Srebreničanima odnosila se na borce
Ratko Mladić
Odbrana Ratka Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici, sugerisala je u nastavku suđenja pred Haškim tribunalom da su se Mladićeve riječi upućene predstavnicima srebreničkih muslimana - da mogu opstati ili nestati, odnosile na muslimanske borce koji se do tada još nisu predali Vojsci Republike Srpske (VRS), javio je BIRN - Justice Report.
Na kraju unakrsnog ispitivanja vojnog eksperta Tužilaštva Richarda Butlera, branilac Dragan Ivetić prikazao je dijelove filma s Mladićevih sastanaka s oficirima holandskog bataljona UNPROFOR-a i predstavnicima srebreničkih muslimana održanih 11. i 12. jula 1995. u hotelu “Fontana” u Bratuncu.

Ratko Mladić je na snimku rekao da “svima koji polože oružje garantuje život” i da “želi da pomogne civilnom stanovništvu koje nije cilj operacije VRS-a”.

Da bi donio odluku, Mladić je 11. jula uveče pozvao predstavnike Muslimana da se do sutradan ujutro izjasne.

"Možete opstati ili nestati", poručio je Mladić srebreničkim Muslimanima i na drugom sastanku, 12. jula ujutro, naglašavajući da je “za ostanak potrebno da svi vaši vojnici predaju oružje jer nema potrebe da umru”.

Branilac Ivetić pitao je svjedoka Butlera da li je moguće da su se Mladićeve riječi odnosile na pripadnike 28. divizije Armije BiH (ABiH), kao i “civile”, koji se do tada nisu predali VRS-u, nego nastavili proboj šumom ka Tuzli.

"Da, to je moguća interpretacija", odgovorio je vojni vještak devetog dana svjedočenja.

Odbrana je prikazala i dio snimka na kojem se komandant holandskog bataljona UNPROFOR-a Thomas Karremans pred Mladićem zalaže za evakuaciju civila iz Potočara, navodeći da je to, po procjeni komande mirovnih snaga, njihova želja.

Odgovarajući na pitanja tužioca Petera McCloskeyja da li se 28. divizija ABiH predala poslije Mladićevog upozorenja, Butler je odgovorio da nije.

"Riječi su riječi. Ne mogu reći šta je on mislio", prokomentarisao je Butler.

Na sugestiju odbrane, Butler je ponovio da Srebrenica nije bila demilitarizovana, da je 28. divizija ABiH iz enklave napadala okolna srpska sela i ubijala civile te da je bila legitimna vojna meta za VRS.

Dodatno ispitivanje Butlera tužioci će okončati 17. septembra, a zatim bi iskaz trebalo da započne Mladićev najbliži saradnik tokom rata u BiH, general Manojlo Milovanović, tadašnji načelnik Glavnog štaba VRS-a.

Optužnica tereti Ratka Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, za genocid nad oko 7.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice u danima nakon što su 11. jula 1995. enklavu zauzele srpske snage.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: