{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manojlo Milovanović: Mladić je 1992. godine upozoravao na genocid

F
17.9.2013. u 17:44
2
10
Manojlo Milovanović: Mladić je 1992. godine upozoravao na genocid
2
Manojlo Milovanović: Mladić je 1992. godine upozoravao na genocid
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS) Manojlo Milovanović posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haaškim tribunalom da se Skupština RS-a u maju 1992., na sjednici na kojoj je formirala VRS i generala Mladića postavila za njenog komandanta, “opredijelila za ratnu opciju”.

Opisujući sastanak jezgra budućeg Glavnog štaba VRS-a, održan veče uoči skupštinskog zasjedanja u Banjoj Luci, 12. maja 1992. godine, Milovanović je rekao: “Tada smo, to veče, samo pretpostavljali da će general Mladić biti imenovan od Skupštine za komandanta Glavnog štaba. Znali smo da taj Glavni štab nema ništa od doktrinarnih dokumenata za vođenje rata ako se Skupština opredijeli za ratnu opciju, što je sutradan i urađeno”.

Na istoj sjednici, Milovanović je bio imenovan za načelnika Glavnog štaba VRS-a i Mladićevog zamjenika.

Svjedok je potvrdio da je Mladić na tom zasjedanju upozorio poslanike da bi nasilno razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata, kao proklamovani ratni cilj, predstavljalo “genocid”.

“Prema tome, mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu... Pa, to je... to neće... Ja ne znam kako će gospodin (Radovan) Karadžić i gospodin (Momčilo) Krajišnik objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid”, citirao je Milovanović riječi optuženog iz zapisnika sa sjednice.

Milovanović je rekao da mu je Mladić 11. maja rekao da je rat u BiH izgleda neizbježan i da su oko Sarajeva, gdje su muslimanske snage napadale Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) u povlačenju, “već uokvirene teritorije” buduće Republike Srpske.

“Prema riječima generala Mladića, Srpska demokratska stranka (SDS) podijelila je oružje vojnim obveznicima Srbima i tada smo imali 85.000 do 90.000 ljudi pod oružjem”, izjavio je Milovanović.

Za vrhovnog komandanta Karadžića i komandanta VRS-a Mladića, Milovanović je kazao da su mogli dati naređenje bilo kome u vojsci, uz međusobno obavještavanje.

Opisujući odnos koji je imao s Mladićem, Milovanović se poslužio anegdotom: “Jednom sam ga pitao gdje baš mene nađe za zamjenika, a on je rekao: ‘Ja palim na prvu, ti na treću, a kao tenkista i sam znaš da se drugom najbolje vozi.’ Rekao je i da smo nas dvojica ‘dva tijela a jedna duša’”.

Članovima Glavnog štaba VRS-a Mladić je 12. maja 1995., predstavljajući Milovanovića kao njegovog zamjenika, kazao: “Sve što ja znam, mora znati i on”.

Milovanovića je Sud posebnim nalogom obavezao da svjedoči. On je na početku iskaza negirao da je s Tužilaštvom sklopio bilo kakvu pogodbu o imunitetu u zamjenu za svjedočenje.

Milovanović nastavlja svjedočenje 18. septembra.

Optužnica tereti generala Ratka Mladića za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: