Bliže se izbori
218

Milorad Dodik ponovo želi na poziciju predsjednika Republike Srpske

D. Be.
Lider SNSD-a u dva navrata je bio predsjednik entiteta (Foto: Pixsell/Dejan Rakita)
Lider SNSD-a u dva navrata je bio predsjednik entiteta (Foto: Pixsell/Dejan Rakita)
Milorad Dodik u svom političkom CV-ju ima funkcije premijera i predsjednika Republike Srpske te člana Predsjedništva BiH. Kako saznaje Klix.ba, lider SNSD-a u oktobru će biti kandidat za predsjednika bh. entiteta RS.

Dodik je od 2010. do 2018. godine obavljao dužnost predsjednika RS-a, a nakon što je 2018. pobijedio u utrci za člana Predsjedništva BiH na čelnoj funkciji entiteta naslijedila ga je Željka Cvijanović.

Političar s američke crne liste, koji se dovodi u vezi s brojnim aferama za korupciju i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH želi se vratiti na mjesto entitetskog predsjednika kako bi u skladu sa svojom politikom jačao entitet u odnosu na državu BiH.

Istovremeno, Dodik unaprijed želi izbjeći neugodne momente na koje bi uskoro mogao naići u slučaju proširenja sankcija u režiji evropskih zemalja ukoliko bi ostao član Predsjedništva BiH.

S obzirom na svoj stranački autoritet, nema sumnje da će organi SNSD-a uskoro ispuniti šefovu želju i zvanično izaći s kandidaturom.

Koliko zapravo želi osnažiti funkciju predsjednika RS-a govori i Dodikova ideja koju, istina, nije značajno zagovarao u kontekstu izmjena Izbornog zakona BiH. On je jednom prilikom prošle godine kazao kako treba objediniti dužnost člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a.

"Predložit ću i smatram da iz RS-a u jednoj osobi treba birati člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a i da predsjednik RS-a po automatizmu bude član Predsjedništva", kazao je Dodik.

Dodiku će, ukoliko se nešto značajno ne promijeni, na crtu s opozicione strane stati Jelena Trivić (PDP), koja obećava pobjedu na izborima u oktobru.

S obzirom na to da Milorad Dodik ne planira još jedan mandat u Sarajevu, ali ipak jako želi da njegova stranka ponovo pobijedi i u toj utrci, među kandidatima u SNSD-u za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, između ostalih, spominju se Zoran Tegeltija, Nebojša Radmanović i Željka Cvijanović.

"Nikakav kandidat opozicije neće ništa učiniti. Imamo sigurne pobjednike, i na jednoj i na drugoj funkciji", izjavio je nedavno Dodik ne želeći direktno odgovoriti na pitanje da li će on biti kandidat.

Opozicionari još nisu odlučili ko će biti njihov kandidat za kolektivnog šefa države, a favoriti su Mirko Šarović (SDS) i Nebojša Vukanović.