BiH
49

Milkica Milojević: Posao MUP-a nije da disciplinuje medije

Piše: G. D.
Milkica Milojević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milkica Milojević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednica Udruženja "BH novinari" je povodom saslušanja direktora i glavnog i odgovornog urednika portala Klix.ba u MUP-u RS, zbog spornog snimka na kojem Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika, istakla da posao MUP-a nipošto nije da vrši pritisak ili da svojim postupcima pokušava na bilo koji način da disciplinuje medije i novinare.

"Posao novinara je da istražuju i otkrivaju one istine koje političari ili drugi posjednici informacija nastoje da sakriju od javnosti. Posao građana je da kontrolišu rad svih koji vladaju u njihovo ime i za njihov račun, a da bi to mogli da ostvare, građani moraju znati kako i na osnovu čega izabrani političari, koji su na pozicije došli isključivo na osnovu glasova birača, formiraju izvršna vlast. Nikakvih zakulisnih radnji i skrivenih namjera tu ne smije da bude, a ako ih ima, posao novinara je da ih otkrije i obznani", rekla je Milojevićeva.

Da li su se Željka Cvijanović i njeni partijski drugovi bavili kupoprodajom poslaničkih mandata, trebalo bi da istraže nadležni organi, to je njihov posao i to na temelju zakonske obaveze da po službenoj dužnosti pokrenu istragu ukoliko saznaju, na bilo koj relevantna način, pa i iz medija, da postoji sumnja da se dogodilo krivično djelo.