BiH
64

Miljan Popić upozorio: Objavit ćemo netačne podatke popisa stanovništva

Piše: Er. M.
Miljan Popić (Foto: Edin Hadžihasić/ Klix.ba)
Miljan Popić (Foto: Edin Hadžihasić/ Klix.ba)
Nakon što je konačno postignut dogovor za objavu rezultata popisa stanovnika u BiH zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić izjavio je kako misli da usvojena odluka o obradi podataka nije ispravna.

Popić je izrazio neslaganje usvojenim programom obrade podataka ističući kako je ovo u suštini ponavljanje stavova. On smatra da ćemo ovakvim načinom obrade dobiti netačne podatke i da neće bit ispoštovan Zakon o popisu.

Kako je kazao na danas održanoj press konferenciji, Agencija za statistiku BiH prekršit će Član 7. koji definiše ko su rezidenti unutar BiH, te da neće bit ispoštovan ni Član 36. koji je Agenciji dao zadatak da se koristi svim raspoloživim bazama podataka da bi se došlo do tačnih podataka.

"Ovakvim načinom promijenit ćemo sadržaj popisa i ostaje dilema ko je odgovoran za to", kazao je Popić.

Posebno je istakao kako će kontrolni popis dokazati da ima odstupanje od preko 10 posto i to je mnogo više nego što je međunarodni standard.

On je kazao i kako nije tačna informacija da je popis stanovnika BiH koštao 50 miliona KM te iznio podatak da je popis koštao 35 miliona KM.

"I da rezultati nisu objavljeni popis ne bi propao isto kao ni novac. Ovo su validni podaci do sljedećeg popisa i važe deset godina", rekao je Popić.

Na kraju je još jednom ponovio "kako su ovo netačni podaci i kako mi nećemo ni u procesu EU integracija imati tačne podatke".