Radnici protestovali
84

Milioner osumnjičen za kriminal u BiH ponovo želi ući u GIKIL

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Radnici GIKIL-a su održali protest kako bi ukazali na probleme u kojima se nalaze. Prilika za spas se vidi u strateškom partneru, a nezvanično, zainteresiranost za ostvarivanje kontakta pokazao je Pramod Mittal, osumnjičeni za višemilionski kriminal u ovoj kompaniji.

Brojni nagomilani problemi guše Global ispat koksnu industriju Lukavac (GIKIL), a dugogodišnji nemarni odnos strateškog partnera, pored optužbe za višemilionski kriminal, rezulturao je i neizdavanjem okolinske dozvole.

Sve nepravilnosti su dovele i do poteza Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja je naložila izradu studije o procjeni utjecaja na okoliš, kao i podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za zatvaranje pogona i postrojenja GIKIL-a.

Radnici ove lukavačke kompanije su jutros održali protestno okupljanje ispred zgrade uprave kako bi ukazali na loš položaj, neisplaćivanje naknada za topli obrok, ali i, kako tvrde, mobing koji proživljavaju na radnom mjestu.

Predsjednik Sindikata GIKIL-a Nurdin Đuzić kazao je da su razlog jutrošnjeg okupljanja brojni nagomilani problemi, među kojima je i šest zakasnjelih isplata naknada za topli obrok. Rok za ispunjavanje obaveze po sporazumu je do kraja novembra ove godine, ali sindikat je uvjerenja da ga uprava neće moći ispuniti zbog činjenice da se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

"GIKIL je u zaprepašćujućoj situaciji i sada se dolazi do toga da radnici ispaštaju. Izvršni odbor je tražio sastanak s upravom kako bismo vidjeli da li su u mogućnosti ispoštovati naše zahtjeve, ali do toga nije došlo. Mi želimo da se riješe sve nedaće koje su zadesile GIKIL, nova uprava se izvlači na to da su tek došli i njihovim radom se neće mnogo postići", izjavio je Đuzić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Prema njegovim riječima, neizdavanje nove okolinske dozvole rezultat je loše politike koja vlada u našoj zemlji.

"GIKIL već 17 godina radi s istim postrojenjima, pa se sada pitamo kako su raniji nadležni davali okolinske dozvole, a sada je to onemogućeno. Propusta u ovoj kompaniji svakako ima i smatram da je potrebno kažnjavati one koji su to napravili, a ne radnici preko kojih se sve lomi. Ovdje se politika previše umiješala, mi nećemo dozvoliti zatvaranje GIKIL-a, jer ako on padne past će, između ostalog, i Željeznice FBiH koje na osnovu naše kompanije imaju 30 posto zarade. Svima upućujem apel da ovako neće ići", naglasio je Đuzić.

Tokom današnjeg protestnog okupljanja radnici su ukazali i na mobing koji, kako tvrde, proživljavaju na radnim mjestima.

"U ovoj kompaniji sam postao invalid. Teško nam je, nad radnicima se vrši mobing, ne postoji niko ko bi nas zaštitio. Naši direktori ne poznaju zakone, ne poštuju radnička prava, niti cijene radnika. Ogorčeni smo na naše direktore, a niko neće da nam kaže ko ih je ovdje poslao. Jednostavno su zaposjeli fotelje, imaju dobre plaće, a mi nemamo ni toplog obroka", kazao nam je Kasim Imamović koji u GIKIL-u radi već 34 godine.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

On tvrdi da radnici na posao dolaze u strahu.

"Radnici na poslu već šest mjeseci jedu suhu hranu, restoran smo ranije imali, ali je on propao. Niko se ne bori da se on oporavi. Jad i čemer je u ovoj fabrici. Ona mora opstati, nema te sile koja će je zatvoriti. Oni koji pričaju o zatvaranju, to je samo njihova politika u skupštinama i sličnim mjestima. Radnička prava se moraju steći, dok je nas radnika niko neće zaustaviti posao", naglasio je Imamović.

Sindikat GIKIL-a pismom se obratio Vladi Tuzlanskog kantona, a od Kantonalne skupštine očekuju i sazivanje tematske sjednice vezano za razmatranje aktuelnog stanja u ovoj lukavačkoj kompaniji.

Iz Kantonalne vlade poručuju da oni nemaju nikakve ingerencije u ovoj kompaniji, koja je nastala spajanjem Koksno-hemijskog kombinata (KHK) Lukavac i strateškog partnera.

Naglasili su da je u KHK proglašen stečaj te da su sve ingerencije shodno Zakonu o privrednim društvima FBiH s vlasnika prešle na stečajnu upravu.

"Nama kao Vladi TK ruke su vezane u GIKIL-u. Istina je da su se nama obraćali iz GIKIL-a te smo prije desetak dana održali sastanak sa sindikatima i upravom društva, a to sam kao ministar realizirao čisto s ljudske strane. Kao moderator sam pokušao da iznađemo neka rješenja", rekao nam je kantonalni ministar privrede Asmir Hasić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

On je naveo da se aktuelna uprava GIKIL-a grčevito bori ispraviti sve ono što je godinama krivo rađeno.

"Normalnom čovjeku je teško objasniti šta se tamo dešavalo. Osim što velika dugovanja imaju prema stranim firmama za repromaterijal u iznosu većem od 170 miliona dolara, GIKIL ima problem i s radnicima, odnosno njihovim tužbama koje su u iznosu preko 40 miliona KM. Uprava želi napraviti zdravu konekciju s radnicma od kojih traže sporazum o prolongiranju izmirenja obaveza jer su one najveći problem", nastavio je Hasić.

Informacijom da se pojavio konkretan strateški partner koji bi GIKIL-u predstavljao finansijsku injekciju za oporavak u Vladi TK trenutno ne raspolažu.

"Nezvanično, trebalo bi doći do nekih razgovora. Čak se javio i Mittal (Pramod Mittal, op.a.) koji bi volio održati jedan sastanak putem videolinka. Ja ni na šta tu ne mogu pristati, jer to nije moja ingerencija, nemam ovlasti. Samo sam jedan od 13 članova Vlade TK, a GIKIL je za mene privatna firma", istaknuo je Hasić.

Vrijedi kazati da Tužilaštvo TK vodi predmete zbog organiziranog kriminala u GIKIL-u, a njima su obuhvaćeni Pramod Mittal, bivši predsjednik Nadzornog odbora i nekadašnja dva člana uprave kompanije Rajib Das i Paramesh Bhattacharyy, zatim članovi bivšeg Nadzornog odbora Ivan Vukšić, Ivana Bunoza i Mate Pavković, sekretarica kompanije Erna Mehmedović i Mittalova kćerka Shristi Mittal.

Svi spomenuti su se našli iza pritvorskih rešetaka, ali su naknadno pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane, izuzev Mittalove kćerke, jer se ona nalazi izvan BiH. Prema dosadašnjoj istrazi, GIKIL je nezakonitim radnjama oštećen za 21 milion KM.

Iz aktuelne uprave GIKIL-a danas nisu željeli davati izjave.