Predstavljen milionski projekat
0

FOTO / Mile i Kusta Kamengradom pacifikuju Istočnu Bosnu

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica predstavili su u Beogradu projekat izgradnje Andrić-grada, odnosno Kamengrada u Višegradu, i istakli da će Kamengrad projektovati duh RS, koji proističe iz Andrićeve literature, iako je ona nastala davno prije formiranja RS-a.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Izgradnja Kamengrada, za koji je rečeno da je u funkciji razvoja multietničkog života i pacifikacije, počet će 28. juna, uz performans, u kojem će učestvovati Simfonijski orkestar, koji će svirati operu "Carmina burana", uz zvuke bagera i kamiona na gradilištu.
Planirano je da  izgradnja grada od 17.500 kvadratnih metara bude završena za četiri godine, odnosno da gradske kuće u gradu sa okolnim ulicama budu stavljene "pod krov" do decembra, a da u septembru iduće godine budu otvoreni, kao i da čitav projekat košta od 10 do 12 miliona eura. 

Dodik je rekao da je sve spremno za početak izgradnje Kamengrada, na Vidovdan 28. juna, i dodao da se neće stati dok sve u roku ne bude završeno, ocjenjujući da će Višegradu biti vraćena duša.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Želimo da taj grad živi sa dva velika imena - Ive Andrića i Emira Kusturice", naglasio je Dodik, navodeći da će Republika Srpske donijeti sve potrebne propise i omogućiti svu moguću podršku da taj grad zaživi.
On je naveo da će Višegrad tako dobiti novi sadržaj i mjesto koje zaslužuje, kao i da će izgradnjom ovog grada biti skrenuta pažnja turističke, kulturne i svake druge javnosti na Višegrad, gdje očekuje 200.000 do 300.000 posjetilaca godišnje.
"Kamengrad se ne gradi da bi se izazivao neko, nego da se motivišu ljudi da počnu da izučavaju istoriju, da se bave kulturom, književnošću i da promovišu tu sredinu. Kamengrad je jedan od najboljih poklona Višegradu i prilika da se odužimo Andriću", rekao je Dodik.

Kusturica je naglasio  da je ovo prvi projekat u istoriji čovječanstva koji nastaje inspirisan literaturom, odnosno djelom velikog srpskog književnika i nobelovca Ive Andrića i da će on biti simbol pacifizma da istočna Bosna ne bude "stratište gdje jedni druge ubijaju". 
Kusturica je na pres-konferenciji predstavio videoprojekciju izgleda Kamengrada, koji će sadržavati sve istorijske periode, otomanski, austrougarski, današnji.
Višegrad će izgradnjom Kamengrada dobiti pozorište, multipleks, kuću posvećenu Andriću, uz ideju da se njegov pepeo prenese u tu kuću, a bit će izgrađeni i škola i hotel, stari dućani, crkva... 

Ovaj kameni grad  bit će i scenografija za novo Kusturičino umjetničko djelo - film "Na Drini ćuprija", za koji još nije rečeno kada bi mogao početi da se snima, jer su potrebna ogromna novčana sredstva.