Višegrad
0

Za "Andrićev grad" 20 do 30 miliona maraka

FENA
Dodik i Kusturica u Višegradu (Foto: Arhiv/Visegrad24.info)
Dodik i Kusturica u Višegradu (Foto: Arhiv/Visegrad24.info)
Izgradnja "Andrić grada", kamenog zdanja sa više od 50 objekata na ušću Bijelog Rzava u Drinu, nadomak čuvene ćuprije Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, koštat će između 20 do 30 miliona maraka.

Svu pomoć u tom projektu, za čiju izvedbu je zadužen režiser Emir Kusturica, dat će Vlada RS-a, obećava premijer Aleksandar Džombić.

U Vlade RS-a danas je potpisan i ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za izgradnju "Andrić grada" u Višegradu, a potpise su stavili ministar prosvjete i kulture u Vladi RS-a Anton Kasipović, načelnik Opštine Višegrad Tomislav Petrović i vlasnik i preduzeća "Lotika", reditelj Emir Kusturica.

Koliko je opravdano ulagati taj iznos, a kriza u RS-u je još veća, nije smetnja nijednom od ovih potpisnika, jer recesija, kaže Kusturica, ne smije biti razlog da se ne gradi i otvaraju radna mjesta.

“Mislim da nema slučajeva da nastaje čitav jedan grad posvećen jednom piscu, umjetniku. Uz to i da napravimo sve to što će nas okrenuti ka budućnosti, čija kulturna tradicija nas upravo na to i obavezuje”, dodao je Kusturica na pres-konferenciji.

I predsjednik RS-a Milorad Dodik navodi da “to je najveći dar opštini Višegrad, stanovništvu te regije i RS-u”.

Dodik očekuje da radovi na terenu počnu već u junu, a traju u narednih četiri i pet godina.

Andrić je, u različitim okolnostima, primjetio je ministar prosvjete RS-a Anton Kasipović, izgubio kuću u različitim okolnostima, ali dobiće grad.

“To je, ustvari, najvažnije”, kaže Kasipović.