Kultura
0

Sutra početak radova na igradnji "Andrićgrada"

SRNA
U Višegradu će sutra svečano biti obilježen početak radova na izgradnji "Andrićgrada" - grada u kamenu koji će biti građen po ideji proslavljenog srpskog reditelja Emira Kusturice.

Kako je saopšteno Srni iz preduzeća "Andrićgrad", na svečanost su pozvani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Aleksandar Džombić i više ministara iz Vlade RS.

Svečani početak radova biće najavljen dijelovima iz opere "Karmina Burana", koju će izvesti hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije.

"Andrićgrad" biće građen u tri etape, a prema planu u potpunosti bi trebalo da bude završen 2014. godine.

Ceremonija svečanog početka izgradnje biće upriličena u 14.00 časova.

Ministar prosvjete i kulture Srpske  Anton Kasipović, načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović i srpski režiser Emir Kusturica potpisali su u aprilu u Banjaluci ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za izgradnju "Andrićgrada"  u Višegradu, čija će izgradnja koštati između 20 i 30 miliona maraka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je tada zadovoljstvo činjenicom da se pristupa realizaciji jedne dobre ideje, koja je osmišljena prije nekoliko mjeseci i da se danas stvaraju formalni uslovi da se otpočne sa svim radnjama ,koje su neophodne kako bi taj projekat bio uspješan.
Dodik je rekao da će Vlada RS putem svojih ministarstava, a u saradnji sa opštinom Višegrad i preduzećem "Lotika"  u vlasništvu Emira Kusturice, pristupiti izgradnji ovog grada, za šta je neophodno obezbijediti određena sredstva, i izradi izvedbenog projekta za izgradnju

On je rekao da izgradnju "Andrićgrada" u Višegradu treba posmatrati kao dio jednog cjelovitog projekta sa Drvengradom u Srbiji, koji već funkcioniše.

Srpski režiser Emir Kusturica naglasio je da je ovo jedan od najizazovnijih projekata u njegovom životu, ističući da će ovim projektom simbolički biti obilježena pojava Ive Andrića - jednog od najznačajnijih likova na Balkanu ikada.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je da se kreće u investiciju čija vrijednost iznosi od 20 do 30 miliona maraka, a koja će biti realizovana u narednih četiri do pet godina.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, koji je i potpredsjednik Vlade RS, rekao je da nikada nije stavio svoj potpis na važniji projekat od ovoga, zato što se na ovaj način vraća nesporan dug prošlosti koja je često prikrivana nijansama i politikama i što stvaramo zalog budućnosti.