{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Dodik i Kusturica postavili kamen temeljac za Andrićgrad

S
20.7.2011. u 10:57
0
22
Dodik i Kusturica postavili kamen temeljac za Andrićgrad
0
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica postavili su u utorak u Višegradu kamen temeljac za buduće zgrade pozorišta, kina i gradske uprave u Andrićgradu koji zajednički grade Vlada RS i Kusturica.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Dodik i Kusturica postavili su u kamen temeljac flaše sa maslinovim uljem i porukom čiji je tekst: "Kamen temeljac za pozorište, gradsku kuću i multipleks Čiča Ilija Stanojević, ljeta gospodnjeg 2011. položiše predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica".

Oko 6.000 kvadratnih metara korisnog prostora u ove tri zgrade trebalo bi da bude pod krovom do kraja godine.

"Zajedničkim naporima Vlade i institucija Srpske, opštine Višegrad i Emirovih saradnika uspjećemo da ovaj projekat završimo na vrijeme, a mi ćemo se ovdje u kontinutetu pojavljivati da obilježimo svaki značajniji događaj", rekao je Dodik.

On je najavio da će se u Andrićgradu, među više od 50 građevina, graditi i Akademija lijepih umjetnosti.

Nakon polaganja kamena temeljca za buduće zgrade pozorišta, kina i administrativne uprave u Andrićgradu u Višegradu, Kusturica je rekao da će ovi objekti, uz pomoć Vlade RS i izuzetnog zalaganja predsjednika Dodika, biti ukrovljeni do Nove godine.

"Samo 15 dana nakon ozvaničenja početka radova na ovom mjestu, na ušću Rzava u Drinu, naši građevinci su iskopali temelje i pripremili teren za ove objekte na kojima će naći posao veliki broj radnika", rekao je Kusturica.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Predviđeno je da u sredini Andrićgrada, na glavnoj ulici koja je već arhitektonski osmišljena, bude postavljena i bista Ive Andrića, a prema Emirovoj zamisli, ona će "plivati" u vodi simbolišući piščevu misao da je Višegrad grad na vodi.

"Ideja da se na svaki način obilježi da je ovo grad posvećen besmrtnom Andriću i neprolaznom njegovom djelu biće potkrijepljena i naporom da urna sa pepelom slavnog nobelovca iz Aleje velikana iz Beograda bude premještena u Andrićgrad", dodao je Kusturica.

Srpski režiser je, nakon najave predsjednika Milorada Dodika da će u Andrićgradu biti izgrađena Akademija lijepih umjetnosti, pojasnio da će u njoj za nekoliko godina biti otvoren fakultet režije i drugi sadržaji, te da će u ovoj visokoškolskoj ustanovi studirati stotinjak studenata sa ove regije, pa i iz cijelog svijeta.

On je naveo da najveći dio rastinja na nekadašnjem Sportskom centru "Ušće" neće biti uništen i da će krasiti ulice i trgove Andrićgrada.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovao je i načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: