Televizija Slovenija
0

Milan Kučan specijalni izaslanik EU u BiH?

SRNA
Milan Kučan
Milan Kučan
Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan imenovan je za specijalnog izaslanika te zemlje za BiH, javila je Televizija Slovenija pozivajući se na nezvanične izvore.

Televizija Slovenija javila je da je slovenačkoj vladi funkciju specijalnog izaslanika predložila EU, kao i da bi Kučan trebalo da bude zvanični predstavnik Evropske komisije ili EU, a dužnost bi obavljao u Sloveniji.

U kabinetu predsjednika slovenačke vlade sinoć je agenciji STA rečeno da "nezvanične informacije ne komentarišu", dok je bivši predsjednik Milan Kučan agenciji rekao da ne zna šta je usvojila vlada.

Slovenački premijer Borut Pahor rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je sa bivšim predsjednikom države "razgovarao o saradnji".

Kučan, koji informaciju nije ni porekao ni potvrdio, agenciji STA je rekao da je "u više navrata sa mnogima razgovarao i o situaciji u BiH".

Portparol Delegacije EU u BiH Zora Stanić potvrdila je ranije Srni da je Evropska komisija, nakon prethodno poništenog konkursa, obnovila konkursnu proceduru za izbor novog šefa ove evropske institucije u BiH.

Stanićeva je rekla da novi konkurs za ovu dužnost podrazumijeva i određene nove uslove o kvalitetu kandidata.
Ona nije mogla precizirati do kada će konkurs biti otvoren, niti otkriti druge detalje, kao ni komentarisati medijske tvrdnje o tome da bi moglo doći do određenog prenošenja nadležnosti sa specijalnog predstavnika EU u BiH na šefa delegacije EU.

Portparol OHR-a Mario Brkić demantovao je ranije navode da će u Briselu biti raspisan konkurs za specijalnog predstavnika EU, istakavši da će tu dužnost i dalje obavljati visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

"Inzko će u punom kapacitetu obavljati obje dužnosti i to je za sada tako", rekao je Brkić.

Razlog poništavanja starog konkursa prije tri mjeseca za šefa Delegacije EU su relativno blijedi kandidati koji su se prijavili, a Srna nezvanično saznaje da je to iznenadilo Kancelariju visoke predstavnice Catherine Ashton, jer je riječ o mjestu koje ima visoku političku težinu.