{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzku produžen mandat do 31. augusta

S
13.8.2010. u 14:17
0
8
Inzku produžen mandat do 31. augusta
0
Inzku produžen mandat do 31. augusta
Valentin Inzko
Vijeće EU produžilo je mandat specijalnom predstavniku EU u BiH Valentinu Inzku do 31. augusta naredne godine, potvrdio je Srni portparol OHR-a Mario Brkić.
Brkić je dodao da je ova odluka objavljena je u "Službenom glasniku EU" od 11. augusta.

Iz OHR-a nisu željeli da saopšte druge detalje u vezi sa produžetkom Inzkovog mandata visokog predstavnika u BiH.

Austrijski diplomata Inzko, Slovenac iz Koruške, bavi se Balkanom oko tri decenije, a u BiH je na dužnosti od 2009. godine.

Mandat na funkciji specijalnog predstavnika EU Inzku je predužen, iako je pominjana mogućnost da će ova dužnost brzo biti prenesena na šefa Delegacije EU.

U drugoj polovini septembra trebalo bi da bude poznato ime novog šefa Delegacije EU u Sarajevu, jer je EU započela razmatranje pristiglih prijava za popunjavanje ove pozicije na koju Brisel planira postaviti jaku diplomatsku figuru sa ojačanim ovlaštenjima i punom podrškom Unije za snažniji angažman.

Rok za prijave je istekao krajem jula, a već su započele konsultacije o pravljenju najuže liste kandidata sa kojima će visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnsot EU Catherine Ashton obaviti intervjue.

Pravnik po struci, apsolvent Diplomatske akademije u Beču bio je ataše za štampu u Ambasadi Austrije u Beogradu od 1982. do 1986.

Inzko je tokom karijere obavljao i funkcije šefa Misije OEBS-a u Sandžaku (1992), ambasadora Austrije u Sarajevu (1996-1999), šefa Direkcije za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije (1999-2005) i ambasadora Austrije u Sloveniji od 2005. do 2009. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: