|

SRNA
/
Nova procedura za odabir šefa Evropske komisije u BiH

Nova procedura za odabir šefa Evropske komisije u BiH
0
S
Sarajevo-x.com
5.11.2010. u 19:42
0
komentara
0

dijeljenja
Nova procedura za odabir šefa Evropske komisije u BiH
Evropska komisija, nakon prethodno poništenog konkursa, obnovila je konkursnu proceduru za izbor novog šefa ove evropske institucije u BiH, potvrdila je Srni portparol Delegacije EU u BiH Zora Stanić.
Stanićeva je istakla da novi konkurs za ovu dužnost podrazumijeva i određene nove uslove o kvalitetu kandidata.

Ona nije mogla precizirati do kada će konkurs biti otvoren, niti otkriti druge detalje, kao ni komentarisati medijske tvrdnje o tome da bi moglo doći do određenog prenošenja nadležnosti sa specijalnog predstavnika EU u BiH na šefa delegacije EU.

Portparol OHR-a Mario Brkić demantovao je navode da će u Briselu biti raspisan konkurs za specijalnog predstavnika EU, istakavši da će tu dužnost i dalje obavljati visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

"Inzko će u punom kapacitetu obavljati obje dužnosti i to je za sada tako", kaže Brkić.

Razlog poništavanja starog konkursa prije tri mjeseca za šefa Delegacije EU su relativno blijedi kandidati koji su se prijavili, a Srna nezvanično saznaje da je to iznenadilo Kancelariju visoke predstavnice Catherine Ashton, jer je riječ o mjestu koje ima visoku političku težinu.

Mediji u Federaciji BiH nedavno su javili da bi i novi konkurs za izbor šefa delegacije EU u BiH mogao biti poništen, jer kabinet Ashtonove nije zadovoljan kandidatima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.