BiH
0

Mijatović: Vlasti u BiH moraju spriječiti finansijski kolaps javnih RTV servisa

FENA
Dunja Mijatović (Foto: FENA)
Dunja Mijatović (Foto: FENA)
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović je danas pozvala vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno riješe pitanje dugotrajnog finansiranja javnog RTV servisa.

"Sistem javnog servisa već dugo nailazi na brojne prepreke jer se relevantna legislative ne primjenjuje", kazala je Mijatović.

Dodaje da Vijeće ministara i Parlamentarna skupština moraju hitno pronaći održiv sistem finansiranja.

Postojeći sistem naplate RTV takse putem telefonskih računa ističe 31. decembra ove godine. Ukoliko se ne uvede novi sistem, Radio-televizija BiH (BHRT), te entitetski javni servisi, Radio-televizija Federacije BiH (RTV FBiH) i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), će se suočiti sa finansijskim kolapsom.

"Neuspjeh javnih servisa da u potpunosti primjene relevantne zakone i manjak napretka u unutrašnjoj reorganizaciji su također doprinijeli finansijskoj nestabilnosti sistema", naglašava Mijatović.

Tokom zvanične posjete BiH u julu ove godine, predstavnica OSCE-a je pozvala vlasti da osiguraju da se RTV taksa naplaćuje učinkovito kako bi sistem javnih RTV servisa bio finansijski održiv, saopćeno je iz sjedišta OSCE-a u Beču.