BiH
418

BHRT: Ušli smo u krizno stanje, ako se ne iznađe rješenje gašenje signala neminovno

Klix.ba
Upravni odbor BHRT je na današnjoj sjednici, na kojoj je razmatrana finansijska situacija, ocijenio da je Radio-televizija Bosne i Hercegovina ušla u krizno stanje, koje može voditi gašenju signala, ako se žurno ne iznađe efikasan model finansiranja.

Upravni odbor upozorava javnost i nadležne vlasti da tri javna servisa u Bosni i Hercegovini ni na kraju januara 2016. godine nemaju regulisano pitanje naplate RTV takse, čime se produbljuje finansijska kriza javnih servisa. Iako su entitetske vlade podržale da dominantni telekom operateri nastave naplaćivati taksu na dosadašnji način u narednih šest mjeseci, predložene izmjene zakona još nisu došle na dnevni red Vijeća ministara. Produženje postojećeg sistema naplate takse predstavlja mjeru koja omogućava samo puko preživljanje javnog RTV emitiranja u BiH. Stabilnost finansiranja javnih servisa može se riješiti samo usvanjem novog modela naplate RTV takse, što je obaveza nadležnih vlasti.

Odlaganje donošenja adekvatnog rješenja za naplatu takse gura RTV servise u finansijski kolaps. Javni servisi ne mogu izaći sa finansijskim i programskim planovima za ovu godinu, pošto način prikupljanja RTV takse i dalje predstavlja naveću nepoznanicu. U ovakvim uslovima poslovanje je sve teže - obaveze se gomiluju, neplaćeni računi rastu. U sadašnjim uslovima BHRT-u mjesečno nedostaje 500.000 KM kako bi se odvijao minimalni proizvodni proces. Ako se pitanje takse žurno ne riješi BHRT-u prijeti finansijski krah, jer je svakodnevno moguća blokada računa.

BHRT je sa svoje strane učinio sve što je mogao. Troškovi za ljudske resurse su smanjeni za oko milion KM na nivou 2015.godine, a drastično su srezani troškovi na svim stavkama gdje je to bilo moguće, a da se ne ugrozi dnevno odvijanje programa. Upravni odbor je sačinio i dostavio analizu troškova na traženje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Također, u aprilu 2015. godine dostavljen je elaborat o novom modelu naplate RTV takse, koji je usvojio Odbor sistema. Međutim, od zakonodavne i izvršne vlasti u BiH još nismo dobili odgovor na naš prijedlog. UO BHRT-a, kao i Odbor sistema, su se u više navrata tokom posljednje dvije godine obraćali svim nivoima vlasti sa pozivom na rješavanje pitanja finansiranja javnih servisa, odgovora još nema.

Upravni odbor BHRT-a prihvata svako rješenje koje će omogućiti stabilno finansiranje javnih RTV servisa.

Također, zahvaljujemo entitetskim vladama koje su preporučile dominatnim telekom operaterima da nastave s dosadašnjim načinom naplate RTV takse kao prelaznom rješenju.

Upravni odbor dao je preporuke Poslovodnom odboru da kao krajnju mjeru, ukoliko se ne iznađe rješenje, pristupi postupnom smanjivanju programu sve do potpunog gašenja programa, čime bi Bosna i Hercegovina postala jedina država u Evropi bez javnog RTV servisa.