BiH
0

PSBiH: Poslanici pozvali na rješavanje pitanja finansiranja RTV sistema

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na prijedlog poslanika Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmina Emrića na dnevni red današnje sjednice uvrštena je rasprava o aktuelnom finansijskom stanju o poslovanju BHRT-a kada je upozoreno na potrebu uvođenja drugačijeg sistema naplate RTV takse.

Razmatrani su i zaključci Komisije za saobraćaj i komunikacije u kojima je Predstavnički dom zatražio od Upravnog odbora BHRT-a da, u saradnji s Odborom sistema, utvrdi novi efikasan i održiv model naplate RTV takse.

Također, Predstavnički dam traži od Vijeća ministara BiH da, u saradnji s entitetskim vladama, pomogne Odboru sistema u realizaciji ovog zaključka.

Zatraženo je i od Vijeća ministara BiH da u saradnji s entitetskim vladama koordinira i intezivira aktivnosti radi uspostavljanja zajedničkog mrežnog operatora, koji će upravljati paketom digitalnih kanala.

Emrić je naglasio da je BHRT raskinuo ugovor s oko 80 vanjskih saradnika te da oni nemaju više prostora za uštede zbog čega je neopohdno ozbiljno shvatiti dramatična pisma rukovodstva ove RTV kuće kada je u pitanju osiguranje kvalitetnijeg programa.

Poslanik Momčilo Novaković (PDP-NDP) smatra da je Odbor sistema prema zakonu bio dužan predložiti efikasan način naplate RTV takse predlažući da se organizra posebna tematska sjednica posvećena ovom pitanju, ali da do tada Vijeće ministara daje svoj prijedlog te da Odbor sistema kaže koji je to pristup koji može garantirati održivi sistem.

Tokom rasprave poslanik BPS-a Zaim Backović predložio je da se ubuduće naplata RTV takse vrši putem distributera električne energije.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Nikola Lovrinović predložio je zaključak kojim će Predstavnički dom zadužiti Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru upute izmjene zakona o javnom RTV sistemu.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) pozvao je da se usvoje zaključci Komisije jer je trenutno sporno isticanje roka za naplatu RTV takse, ali i pronalazak trajnog rješenja za finanisranje RTV sistema.

Pozvao je i da Upravni odbor sistema pokuša riješiti ovo pitanje, ali i Vijeće ministara da se uključi u rješavanje pitanja održivog sistema finasniranja.

Rasprava je okončana o svim tačkama dnevnog reda, a nakon pauze trebalo bi uslijediti glasanje o svim tačkama.