Ostvaruju svoja prava
12

Migranti se smještaju u prihvatni centar "Bira", profiliranjem ostvaruju svoja prava

Piše: E. M.
Migranti u Borićima (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Migranti iz Đačkog centra Borići u Bihaću od jutros se premještaju u privremeni centar za smještaj migranata u fabrici "Bira" gdje će ostati do daljnjeg, dok migranti u Velikoj Kladuši na Graničnom prijelazu Maljevac još uvijek borave pod vedrim nebom.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) saopćeno je da će premještanje ranjivih kategorija migranata i onih koji su spavali pod vedrim nebom u prihvatnom centru Borići, poboljšati sigurnosnu situaciju u Bihaću.

U fabriku "Bira" koja je jučer otvorena za smještaj migranata stiglo je blizu 120 migranata, među kojima su većinom porodice, djeca bez pratnje i druge ranjive kategorije koje su spavale u šatorima i drugim improvizovanim skloništima u parku Đačkog doma u Borićima.

U prihvatni centar "Bira" ide samo ranjivo stanovništvo

Kapacitet fabrike "Bira" je 450 mjesta, a koliko će ih biti tu smješteno te šta će biti s ostatkom migranata još nije poznato. U Biri su za migrante osigurani gumeni šatori i kontejneri prilagođeni za zimske uvjete, a rekonstrukcija Đačkog doma u Borićima, prema informacijama iz IOM-a, mora biti izvršena kako bi se stekli adekvatni uslovi za migrante koji će tokom zime tu boraviti.

Međutim, smještaj migranata iz Velike Kladuše još uvijek nije riješen. Veliki broj porodica i djece, te trudnih žena nalazi se na cesti pored međunarodnog graničnog prijelaza Maljevac koji je zatvoren već pet dana. Iz IOM-a su za Klix.ba kazali kako migranti u Velikoj Kladuši u blizini GP Maljevac svakodnevno dobivaju tri obroka, dva topla i jedan lanč paket te da je premještanje iz Đačkog doma prioritet s obzirom na to da je u njemu i okolo njega boravilo više od 1.100 pojedinaca.

Profiliranje u Borićima za ostvarenje migrantskih prava

U izjavi za Klix.ba glasnogovornik UNHCR-a za Bosnu i Hercegovinu Gorjan Klasnić je kazao kako se trenutno radi profiliranje migranata i izbjeglica u USK kako bi ostvarili svoja prava.

"Profiliranjem želimo pronaći one kojima je pomoć najpotrebnija, uglavnom tu mislimo na ranjive kategorije stanovništva, i kako bismo im pružili smještaj dostojan čovjeka. Nakon toga pristupit ćemo daljim rješenjima kao što je ulazak u sistem azilanata, sistem ozakonjivanja njihovog boravka u BiH te izdavanje azila kao i drugih aktivnosti kao što je volonterski migrantski rad i slično", kazao je Klasnić.

Dodao je da je UNHCR u USK prisutan od decembra prošle godine kada je počela migrantska kriza u Krajini te je dodao da je prema njihovom viđenju sigurnosna situacija zadovoljavajuća.

"Nismo zabilježili veće incidente s migrantskim populacijama gdje ne možemo razmišljati stereotipno već je sve do individue. U svakoj svojoj aktivnosti moramo uzimati potrebe i želje, kao i prava i obaveze svih koji su uključeni u ovo od vlasti, lokalnog stanovništva, onih koji pomažu migrantima i njih u konačnici", dodao je Klasnić.

Policija svakodnevno patrolira ulicama Bihaća

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona svakodnevno su na ulicama gdje patroliraju s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije. Migrantima ne dozvoljavaju da spavaju po parkovima i ulicama, a u razgovoru za Klix.ba građani Bihaća su kazali kako nemaju većih problema s migrantima.

Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše svakodnevno je moguće vidjeti migrante, skoro češće nego mještane ovih mjesta, ali niko s njima nema većih problema. U benzinskim pumpama uglavnom uzimaju plin za kuhanje hrane, a u supermarketima namirnice koje uredno plate. Jedan od mještana Bihaća je kazao kako su voljni i pomoći kako bi zaradili nešto novca, ali i da ima onih koji ne žele raditi. Međutim, ima i onih koji smatraju da su velika prijetnja, da pojedinci često vrše krivična djela kako bi osigurali imovinsku korist, ali da ubrzo budu uhapšeni i procesuirani.