Ministarstvo komunikacija i prometa
0

"Mi ne možemo dodjeljivati poštanski kod"

FENA
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH danas se oglasilo saopćenjem za javnost povodom, kako se ocjenjuje, zlonamjernih i netačnih izjava pojedinih medija u BiH u vezi s dodjelom IMPC koda od Svjetske poštanske unije (UPU) Poštama Srpske te pozivanja Ministarstva na odgovornost.

U saopćenju se ističe da su se zbog neposjedovanja IMPC koda Pošte Srpske obratile Ministarstvu, kako direktno, tako i putem Vijeća ministara i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini sa zahtjevom da Ministarstvo pokrene inicijativu za dodjelu IMPC koda, ali da im je obrazloženo da ovo ministarstvo nije imalo nikakvu ulogu u dodjeli koda ni BH Pošti, a ni HP-u Mostaru.

BH pošte IMPC kod imaju od 1993. godine, a, kako se dodaje, dobili su ga prijemom Republike BiH u Svjetsku poštansku uniju, na zahtjev tadašnje Vlade RBiH.

"HP Mostar ima registriran IMPC kod od 2005. godine na osnovu čega obavljaju razmjenu s HP-om Zagreb, a u dodjeli koda HP-u Mostar Ministarsvo također nije sudjelovalo i o posjedovanju istog informirani smo službenim dopisom u maju 2010. godine", kaže se se u saopćenju Ministarstva komunikacija i prometa BiH, uz napomenu da Ministarstvo ne može dodjeljivati IMPC kod.

Iz Ministarstva, također, podsjećaju da je ministar komunikacija i prometa Rudo Vidović, u tom pogledu, sazvao nekoliko sastanaka s nadležnim entitetskim ministarstvima, članovima Vijeća Agencije za poštanski promet BiH i predstavnicima sva tri javna poštanska operatora u BiH i da se na svakom od sastanaka zalagao za zauzimanje zajedničkog stava s namjerom da se usuglašeni stav unutar Bosne i Hercegovine dostavi UPU-u na razmatranje.

U međuvremenu, kako se navodi, problem rješavanja IMPC koda bio je i na dnevnom redu 54. sjednice Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 26. jula 2010. Povjerenstvo je donijelo zaključak kojim predlaže Kolegiju Zastupničkog doma da zaduži Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da sačini novi Prijedlog zakona o poštama u BiH.

Međutim, sjednica Kolegija Zastupničkog doma do danas nije održana zbog problema oko uspostave vlasti.

Navodi se i to da je Svjetska poštanska unija (UPU) svojim dopisom od 20. jula 2010. obavijestila Ministarstvo komunikacija i prometa da je svojom Rezolucijom C63/2008 naloženo Vijeću uprave UPU-a da izvrši opsežnu studiju o implikacijama imenovanja više operatora i da će rezultati biti prezentirani svim stranama uključenim u taj postupak.

"Premda smo očekivali da će UPU informirati sve nadležne institucije u BiH o svojim zaključcima, odnosno o detaljima, kako kažu opsežne studije, prije donošenja ovakve odluke to se ipak nije dogodilo. Svojim dopisom od 14. januara 2011.UPU je informirao Ministarstvo, kao i javne poštanske operatore u BiH o odluci UPU-a da se dodijeli IMPC kod Poštama Srpske i da je to, kako kažu, privremeno rješenje do pronalaska trajnog i održivog rješenja", kaže se u saopćenju Ministarstva.

Također, u ovom ministarstvu smatraju da je o ovako važnoj odluci, UPU, pored državnog ministarstva i poštanskih operatora u BiH, trebao izvijestiti i nadležna entitetska ministarstva, kao i Agenciju za poštanski promet BiH.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, će se stoga obratiti Svjetskoj poštanskoj uniji i zatražiti opširnije obrazloženje donesene odluke.