Sud BiH
12

Mevlid Jašarević negirao krivicu za napad na Ambasadu SAD-a

FENA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić izjasnili su se danas u Sudu Bosne i Hercegovine da nisu krivi po optužnici kojom se terete za organiziranje terorističke grupe, a u vezi s napadom na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

"Nisam kriv", bio je identičan odgovor trojice optuženih na upit sutkinje za prethodno saslušanje Biljane Ćuković da se izjasne o krivnji.

Prethodno je prvooptuženi Jašarević uputio prigovor, ustvrdivši da je dobio pismo s uvredljivim sadržajem, koje je, kako navodi, i pored zabrane prepiske, "došlo" do njega od anonimnog pošiljaoca, na što ga je sutkinja upozorila da se danas izjašnjava o krivnji, a da će za sve ostalo imati priliku tokom naredne faze postupka.

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio 25. aprila, Jašarevića, Fojnicu i Ahmetspahića tereti da su postali pripadnici organizirane terorističke grupe koja je organizirana u okviru tzv. vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, te institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svijetu, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utiču na promjenu položaja navedenih zajednica.

Nadalje, optuženi se terete da su kao pripadnici organizirane terorističke grupe, tokom 2011., odlučili da zajedničkim djelovanjem radi postizanja spomenutih ciljeva, napadom na zgradu Ambasade SAD-a u BiH, izvrše teroristički čin.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su, sa njima poznatim osobama, izvršili pripremne radnje za ovaj teroristički čin, izvršili nabavku oružja i vojne opreme, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog akta, međusobno podijelivši aktivnosti vezane za izvršenje terorističkog napada.

Optuženog Mevlida Jašarevića se tereti za organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. KZ BiH, u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5. tačka a) i d) (odnosi se na napad na život osobe i nanošenje velike štete određenim objektima), a optužene Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića za organiziranje terorističke grupe iz čl. 202d. stav 2. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. stav 4. (odnosi se na pripremu sredstva ili druge radnje kojom se stvaraju uvjeti za izvršenje krivičnog djela terorizma).

Kako je nakon ročišta novinarima kazao glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, državno tužiteljstvo u potpunosti je spremno za dokazni postupak, te najavio da će optužba predložiti saslušanje 39 svjedoka i vještaka, te predočiti oko 100 materijalnih dokaza.

Jašarevićev branitelj, advokat Senad Dupovac najavio je da će uvodna riječ odbrane trajati 30-ak minuta te da će uputiti niz primjedbi u vezi s optužnicom, ustvrdivši da njegov branjenik nije kriv za ono za što se tereti, odnosno da može biti odgovoran za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti osoba pod međunarodnom zaštitom.

Dupovac je na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivnji aktuelizirao pitanje u vezi s pritvorom njegovog branjenika, zatraživši da se on (Jašarević) prebaci iz sarajevskog centralnog zatvora u pritvorsku jedinicu Suda BiH.

Istovremeno, branitelj drugooptuženog Fojnice, advokat Mirza Kovač dostavio je podnesak Sudu da se njegovom branjeniku dodijeli dodatni branitelj.

S obzirom na to da su optuženi negirali krivnju, sutkinja za prethodno saslušanje spis u ovom predmetu dostavit će Sudećem vijeću Suda BiH koje će u zakonskom roku odrediti ročište za početak glavnog pretresa.

Optuženi Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su u pritvoru od 28. oktobra 2011. (prvooptuženi), 8. novembra 2011. (drugooptuženi), odnosno 29. oktobra 2011. godine (trećeoptuženi)