Na suđenju 39 svjedoka
0

Jašarević će se 23. maja izjasniti o krivici

SRNA
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić izjasnit će se o krivici u srijedu, 23. maja, u Sudu BiH, nakon što je Sud potvrdio optužnicu za teroristički napad na Ambasadu SAD u BiH, potvrdio je Srni Jašarevićev advokat Senad Dupovac.

Osim optužbe za terorizam, optuženi se terete da su postali pripadnici terorističke grupe koja je organizovana u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Tužilaštvo BiH će, kako je najavilo, odgovornost optuženih dokazivati iskazima 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza. Maksimalna zaprijećena kazna za ovaj oblik terorizma iznosi 20 godina.

Dupovac je naglasio da odbrana od američkog pravosuđa nije dobila originalni tekst optužnice, iako je uputila zahtjev putem Odsjeka za krivičnu odbranu Ministarstva pravde BiH.

"Nismo dobili odgovor ovim putem, ali ćemo pokušati na drugi način. Tekst američke optužnice moramo dobiti, a pokušaćemo doći do nje putem Tužilaštva BiH", rekao je Dupovac, navodeći da ne zna razlog nedostavljanja optužnice.

Američko Ministarstvo pravde navelo je da je optužnica protiv Jašarevića podignuta pred sudom u Washingtonu prema 10 tačaka, među kojima je pokušaj ubistva američkih službenika ili zaposlenika, pokušaj ubistva Amerikanaca unutar jurisdikcije SAD i napad smrtonosnim naoružanjem.

Tužilaštvo BiH podiglo je 23. aprila optužnicu protiv Jašarevića, Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića, koji se terete za pripremu i izvršavanje terorističkog napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra prošle godine. Jašarević (24), koji je rođen u Novom Pazaru, te Fojnica (21) i Ahmetspahić (22) iz Zenice, nalaze se u pritvoru.