Sud BiH
0

Mevlid Jašarević danas se izjašnjava o krivici

SRNA
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić trebalo bi danas pred Sudom BiH da se izjasne o krivici u vezi sa terorističkim napadom na Ambasadu SAD u BiH 28. oktobra prošle godine.

Sud BiH potvrdio je 25. aprila optužnicu u ovom predmetu, u kojoj se navodi da su optuženi postali pripadnici organizovane terorističke grupe, koja je organizovana u okviru takozvane vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Kao cilj organizovanja ove grupe navodi se namjera da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH, izrazi nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svijetu, te nasilno i terorističkim aktivnostima utiče na promjenu položaja navedenih zajednica.

Optužene terete da su kao pripadnici organizovane terorističke grupe, tokom prošle godine, odlučili da zajedničkim djelovanjem, radi postizanja opisanih ciljeva, napadom na zgradu Ambasade SAD u BiH izvrše teroristički čin.

U optužnici se navodi da su optuženi, sa njima poznatim osobama, pripremili ovaj teroristički čin, nabavili oružje i vojnu opremu, uključujući i snajpersko naoružanje, te isplanirali izvršenje terorističkog akta, međusobno raspodijelivši aktivnosti.

Tužilaštvo BiH ranije je najavilo da će odgovornost optuženih dokazivati iskazima 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.

Maksimalna zaprijećena kazna za ovaj oblik terorizma iznosi 20 godina.

Optužnicu protiv Jašarevića podiglo je i američko Ministarstvo pravde, koje je navelo da je optužnica podignuta pred sudom u Vašingtonu u 10 tačaka, među kojima je pokušaj ubistva američkih službenika ili zaposlenih, pokušaj ubistva Amerikanaca unutar jurisdikcije SAD i napad smrtonosnim naoružanjem.

Jašarević (24), koji je rođen u Novom Pazaru, te Fojnica (21) i Ahmetspahić (22) iz Zenice nalaze se u pritvoru.

Ročište za izjašnjenje o krivici ove trojke zakazano je za 12.00 sati.