BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Jašarevića, Fojnice i Ahmetspahića

SRNA
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Mevlida Jašarevića, Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića koji se terete za pripremu i izvršavanje terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra prošle godine.

Optužnica, koju je u ponedjeljak podiglo Tužilaštvo BiH, tereti Jašarevića, Fojnicu i Ahmetspahića za krivično djelo organizovanje terorističke grupe, a u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz Krivičnog zakona BiH, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici se, između ostalog navodi, da su optuženi postali pripadnici organizovane terorističke grupe u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti BiH i drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svijetu, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utiču na promjenu položaja navedenih zajednica.

Optužnica ih tereti da su kao pripadnici organizovane terorističke grupe prošle godine odlučili da zajedničkim djelovanjem, radi postizanja opisanih ciljeva, napadom na zgradu Ambasade SAD u BiH, izvrše teroristički čin. 

Kako se navodi u optužnici, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su, sa njima poznatim osobama, izvršili pripremne radnje za ovaj teroristički čin, nabavku oružja i vojne opreme, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog akta.

Iz Tužilaštva BiH navode da je Jašarević izvršio teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u BiH nakon što je snimio DVD poruku u kojoj objašnjava razloge za ovakav čin i oprostio se sa svojom porodicom.

Jašarević je, kako navode iz Tužilaštva BiH, u periodu od 50 minuta ispalio sigurno 105 metaka iz automatskog naoružanja na zgradu Ambasade, te pucao i na prostorije gdje se nalaze policijski službenici Agencije za koordinaciju policijskih tijela u BiH koji obezbjeđuju ovaj objekat.
Tokom napada glasno je izgovarao prijetnje službenicima Ambasade i građanima koji su se zatekli u blizini mjesta događaja.

Iz vatrenog oružja teško je povrijeđen policijski službenik koji je obezbjeđivao zgradu Ambasade, pričinjena je velika materijalna šteta na zgradi, a navedeni događaj izazvao je ozbiljno narušavanje bezbjednosne situacije i osjećaj ugroženosti građana i predstavnika diplomatskog kora u BiH, što je imalo nesagledive posljedice na međunarodni ugled i položaj BiH, čime je svim građanima nanesena šteta.

Jašarević (24), koji je rođen u Novom Pazaru, te Fojnica (21) i Ahmetspahić (22) iz Zenice nalaze se u pritvoru.

Američko Ministarstvo pravosuđa juče je podiglo optužnicu protiv Jašarevića za pokušaj ubistva zbog napada automatskom puškom na američku Ambasadu u Sarajevu.

U saopštenju američkog ministarstva navodi se da je optužnica protiv Jašarevića podignuta pred sudom u Vašingtonu prema deset tačaka, među kojima je pokušaj ubistva američkih službenika ili zaposlenih, pokušaj ubistva Amerikanaca unutar jurisdikcije SAD i napad smrtonosnim naoružanjem.

Jašarević advokat Senad Dupovac izjavio je danas Srni da ovu optužnicu "ne doživljava ozbiljno" i da ne vjeruje da bi u SAD imao fer i pošteno suđenje. 
On tvrdi da Jašarević ne može biti izručen SAD prema prema članu 34. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći iz 2009. godine koji se primjenjuje u BiH, odnosno da ne može biti izručen stranac koji je optužen za neko krivično djelo na teritoriji BiH. 

Sud BiH danas bi Jašareviću trebalo da produži pritvor.