Mešić: Još uvijek nisam odlučio da li ću uzeti otpremninu koja mi pripada po sili zakona

Piše: Er. M./Klix.ba
23.12.2015. u 12:00
35
52
Mešić: Još uvijek nisam odlučio da li ću uzeti otpremninu koja mi pripada po sili zakona
35
Mešić: Još uvijek nisam odlučio da li ću uzeti otpremninu koja mi pripada po sili zakona Foto: Arhiv/ Klix.ba
Zastupnik u Parlamentu BiH Mirsad Mešić kazao je za Klix.ba kako još uvijek ne zna da li će uzeti otpremninu koja mu pripada po sili zakona, ističući kako ima pravo na otpremninu puno veću od 24 hiljade KM.
Od 1. januara naredne godine Mirsad Mešić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, isto kao i dugogodišnji zastupnik HDZ-a BiH Niko Lozančić trebali bi otići u penziju i dobiti otpremnine u iznosu šest prosječnih zastupničkih plaća. Tako je odlučila Zajednička administrativna komisija Parlamentarne skupštine BiH.

Mešić koji trenutno obavlja dužnost zastupnika u Parlamentu BiH mogao bi se nakon uzimanja otpremnine vratiti u parlamentarne klupe kao izabrani zvaničnik.

On je za Klix.ba kazao kako još uvijek nije uzeo nijednu marku te da će ta otpremnina biti puno veća od 24 hiljade KM kako su objavili mediji.

"Ja imam 46 godina radnog staža morao sam raskinuti radni odnos. Još uvijek ništa nisam dobio, a šta ću uraditi, o tome ćete biti upoznati. Jednostavno, došlo je vrijeme kada po sili zakona moram u penziju", rekao je Mešić.

Dodao je da je tačno kako je ispunio uslove za penziju, te da ih je ispunio prije pet godina, ali da je do sada mudrovao da ne ode u penziju jer smatra da je "nemoralno to što je zastupnicima dozvoljeno zakonom".

"Šta ću uraditi, vidjet ću. Jednostavno, moram otići u penziju. Nije isključeno ni da hoću, ni da neću uzeti otpremninu. Ja nisam uputio nikakav zahtjev osim zahtjeva da mi se raskine radni odnos", kazao je Mešić.

Mešić je rekao da još uvijek nije donio odluku o tome da li će nastaviti obavljati zastupničku dužnost ako dobije otpremninu.

"Ja imam pravo na otpremninu i pravo da nastavim obavljati zastupničku dužnost. Šta ću uraditi, vidjet ćemo", zaključio je Mešić.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH zainteresovalo se za način na koji su se državni parlamentaraci domogli otpremnina i penzija, a nakon toga vratili u klupe Parlamentarne skupštine BiH.

Pažnju državnog tužioca Gorana Salihovića privukao je slučaj Dušanke Majkić koja se vratila u stalni radni odnos nakon penzionisanja i uzimanja otpremnine od 28.000 KM.


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: