BiH
18

Merkel: Pred BiH je izazov izbora i formiranja vlade, Njemačka spremna na podršku

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel, povodom današnje konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, ponovila je kako želi da proces širenja EU na ovu regiju teče brzo, ukazujući da to, međutim, zavisi od samih zemalja.
Foto. AFP
Foto. AFP

Ona je na konferenciji za štampu istakla kako je važan signal da sve zemlje regije imaju i teže ka evropskoj perspektivi.

Ukazala je na činjenicu da je na konferenciji učestvovao predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, koja je spremna, kako je dodala, da pomogne u izlasku u susret velikim očekivanjima građana regije.

Merkel je objasnila da je konferencija o zapadnom Balkanu nastala na razmišljanjima njemačke vlade kako na odgovarajući način obilježi stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, ali i godišnjica početka Drugog svjetskog rata i završetka Hladnog rata.

"Činjenica da su danas svih osam premijera, ministri vanjskih poslova i privrede sjedili zajedno dokaz je toga da je posljednjih godina puno napredovano u regiji, a EK i članice EU žele dalje da pomažu", poručila je ona.

Merkel je istakla da je planiranje konferencije počelo i prije nego što se moglo naslućivati djelovanje Islamske države u Iraku i eskalacija u Ukrajini, i da je ona organizovana iz dubokog uvjerenja da postoji obaveza da regija zapadnog Balkana sraste zajedno.

Foto. AFP
Foto. AFP

"Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sjede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti", rekla je ona.

Merkel je ukazala kako je namjera da se započne "niz konferencija", i da ovaj sastanak nije samo dnevni događaj, iako je i on velika poruka kada svi sjede zajedno za jednim stolom.

"Želimo da pokrenemo jedan proces", kazala je ona dodajući da je dogovoren niz konferencija na naredne četiri godine.

Merkel je objasnila da se radi o rješenju političkog procesa, ukazujući da su Beograd i Priština napravili veliki napredak, a da je pred Bosnom i Hercegovinom poslije izbora izazov formiranja vlade, te kako očekuje da će po oba pitanja biti daljnjeg napretka.

Ona je objasnila da se za godinu dana može dobro provjeriti da li se nešto pomaklo, ponoviši da poslije izbora u BiH predstoji pitanje formiranja vlade, da je Njemačka spremna da podrži, ali da na to moraju biti spremne stranke, kao i da ima još neriješenih pitanja koja moraju naći soluciju između Beograda i Prištine.

"Ukazali smo na napredak i po pitanju toga sa da su srpski i albanski premijer ostvarili kontakte", rekla je ona.

Također je kazala da je uoči konferencije bilo bilateralnih sastanaka učesnika, podvukavši da je veoma bitna regionalna saradnja, a da su ključni saobraćajni i ekonomski projekti.

Predsjedavajući Procesa saradnje jugoistočne Evrope Edi Rama u ime regije zahvalio se Merkel na organiziranju istorijskog trenutka koji je ujedinio "sve u ime bolje budućnosti". Također se zahvalio austrijskom kancelaru Werneru Feimmanu na spremnosti da organizira nastavak konferencije iduće godine, što kako je rekao, obećava da se proces nastavlja.

"Ovo je bio važan trenutak za zapadni Balkan. Ako pogledamo istoriju, on podvlači ulogu Evrope kada je riječ o miru i prosperitetu", kazao je Rama.

Istakao je da je zemljama regije EU ne samo uspjeh, već inspiracija i nada u bolju budućnost, te da je već kroz korake poduzete na putu ka statusu kandidata svaka zemlja učinila važne stvari za građane.

Foto. AFP
Foto. AFP

Sve zemlje su se, prema njegovim riječima, opredjelile za nastavak puta reformi kako bi jednog dana postale dio evropske porodice, dodajući da je put dug, ali i da treba imati u vidu činjenicu da je ovo prva godina u istoriji regije bez sukoba niti u jednoj državi ovog dijela Evrope. Istovremeno je naglasio kako je uvjeren da je ova regija važna Evropi kako geopolitički, tako i geoprivredno.