vijesti
49

Merkel: Budućnost BiH je u EU ako lideri budu radili zajedno

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Željela bih da u BiH imamo novu politiku o pitanju približavanja ove zemlje u EU, kako bismo pokazali ljudima u BiH da je njihova budućnost u EU, naravno, ukoliko lideri te zemlje budu spremni da poduzmu zajedničke korake, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel na otvaranju godišnjeg sastanka procesa "Brdo-Brijuni" u Dubrovniku.

Angela Merkel je doputovala u Dubrovnik, gdje je počasna gošća na godišnjem sastanku procesa “Brdo-Brijuni“, koji je okupio lidere zemalja Jugoistočne Evrope, a čiji je domaćin predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Josipović je održao uvodni govor u kojem se zahvalio liderima na prisustvu, kazavši da se sastanak bazira na napretku Jugoistočne Evrope (JIE). 

“Mir, stabilnost, sigurnost, solidarnost i gospodarski rast najvažniji su ciljevi Evrope kao zajednice. Znamo da Evropa nije potpuna bez JIE i tu smo da govorimo i o tome kada će Evropa postati cijela. Znamo da Evropska unija ima ozbiljne zahtjeve i mi smo tu da pomognemo našim prijateljima, našim susjedima da ostvare uvjete za članstvo u EU“, rekao je Josipović, dodavši da su pored gospodarskog rasta, ulaganja u infrastrukturu, energetiku i promet također važni uslovi za investiranje.

“Siguran sam da odlučnost, ne samo nas ovdje za stolom nego i EU, jeste da JIE postane sastavni dio EU“, poručio je Josipović.

Predsjednik Slovenije Barut Pahor je istakao značaj ove jedinstvene inicijative, dodavši da ovaj sastanak znači puno za regiju. On je kazao da će na sastanku lideri zemalja regiona, zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkem, razgovarati o pitanju pomirenja u ovom dijelu Evrope, o ostvarivanju saradnje i prijateljskih odnosa, kako u ekonomskom smislu, tako i u međuljudskim odnosima.

Države regije krenule putem ka članstvu u EU

Na početku svog govora, njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je saučešće žrtvama poplava u BiH i Srbiji. Ipak, kako je istakla, uprkos takvoj katastrofi, nastao je signal nade u regionu, jer su se pripadnici različitih etničkih grupa približili jedni drugima i pokazale solidarnost i saosjećanje.

“Države regije krenule su na put da postanu članice EU i možemo reći da je svaka od tih zemalja na svoj način prešla jedan dobar dio puta. Neke su već dobile status članice, neke kandidata, a neke su tek počele sa pregovorima. Razgovarat ćemo o projektima i gledati naprijed. Jako je dobro da u regionu više ne postoji klima uništavanja. Moram reći da je primjetan veliki napredak, posebno u normalizaciji odnosa Srbija-Kosovo“, izjavila je Merkel.

Ona je dodala kako je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova bilo jako važno pitanje, te da je buduća evropska perspektiva pomogla čelnicima dviju država da prevaziđu nesuglasice. 

“Treba pokazati hrabrost da se krene novim putevima. Željela bih da u BiH imamo novu politiku po pitanju približavanja ove zemlje u EU, kako bismo pokazali ljudima u BiH da je njihova budućnost u EU, naravno, ukoliko lideri te zemlje budu spremni da poduzmu zajedničke korake“, poručila je Merkel, kada je u pitanju napredak BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Govoreći o “problemu imena“ između Makedonije i Grčke, Merkel je naglasila da se radi o pitanju koje još uvijek opterećuje EU. Morali bismo nekako riješiti taj problem, kazala je Merkel, ističući da je Njemačka spremna sarađivati, ali da svi moraju prihvatiti da će morati biti kompromisa.

“To je ono kada su svi podjednako nesretni, jer ne možemo očekivati da će sve strane biti sretne. Mislim da je to jako važan korak za Makedoniju. Tu moramo pronaći neko rješenje“, istakla je njemačka kancelarka.

Dodala je da je Evropska komisija spremna poduprijeti projekte, posebno projekte infrastrukture, cesta, željeznica, naftovoda i druge, kako bi se omogućila lakša razmjena ljudi. Jer, kako je istakla, kada je lako otputovati negdje, onda će građani naravno više putovati, te da će to biti dobro za sve strane.

“Zato moramo razgovarati o jačanju medija, pravosuđa, o borbi protiv organizovanog kriminala, jer to su stvari protiv kojih se moramo izboriti, kako bi ljudi stekli povjerenje u svoje vlade. Jasno se zalažemo za evropsku perspektivu svih zemalja regije, to je obećanje kojeg se držimo i od toga nećemo odstupiti. Albanija dobila status kandidata, počeli su pregovori sa Srbijom, Kosovo će potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju... Vidite, sva pitanja koja su riješena ranije, kasnije neće stvarati probleme, a odgađanje problema kasnije dovodi do konflikta“, rekla je Merkel.

Ona je najavila da će u Berlinu biti održan sastanak, kojem će prisustvovati predsjednici, premijer i ministri ekonomije zemalja regiona, kako bi se razgovaralo o detaljima tema koje će na današnjem sastanku biti aktuelne.

Albanija je predana jačanju dijaloga u regiji, dobrosusjedskih odnosa, suživota i zajedničke budućnosti, a to je budućnost u Evropskoj uniji, istakao je predsjednik te zemlje Bujar Nišani.

Sastanku prisustvuju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bujar Nishani, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov.