BiH
19

Angela Merkel danas sa šefovima vlada na Balkanu: Šta će sastanak donijeti BiH?

Klix.ba
U Berlinu će se danas održati Konferencija o Zapadnom Balkanu. Nakon ovosedmičnog sastanka u Cavtatu, šefovi vlada zemalja Zapadnog Balkana danas će se u Berlinu sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njenu inicijativu.
Konferencija šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu ima za cilj podstaći saradnju u regiji među dražavama, kao i još jednom naglasiti njihovu opredijeljenost ka EU.

Samit šefova država Zapadnog Balkana se održava u okviru procesa Brdo - Brijuni, a na njemu će učestvovati i ministar privrede te zemlje Sigmar Gabriel i ministar vanjske politike Frank-Walter Steinmeier. primiti šefove vlada, ministre vanjskih poslova i privrede šest država Zapadnog Balkana kao i Hrvatske i Slovenije.

Kako je najavljeno iz Vlade Njemačke, pred učesnicima sastanka će se naći otvorena pitanja koja se tiču ovih zemalja, a bit će dat "novi impuls za njihovo rješavanje".

Premijeri i ministri Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Kosova pred sobom će imati brojna pitanja, a među njima i izgradnju Jadransko-jonske autoceste, o čemu je proteklih dana bilo mnogo govora u regionu.

Poziv Angele Merkel regionalnim predsjednicima vlada i ministrima ocijenjen je kao pozitivan, a prije nego je i došlo do njega brojni analitičari i poznavaoci prilika na balkanu su kazali kako bi se Njemačka intenzivnije trebala uključiti u rješavanja problema u BiH i njenog zaostanka za regijom kada su u pitanju euroatlanske integracije.

Delegaciju BiH na sastanku sa njemačkom kancelarkom će predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.



Kako je ranije najavljeno iz Bevandinog kabineta, on će se danas u jutarnjim satima sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon toga će prisustvovati zajedničkoj sjednici svih šefova vlada u regiji sa kancelarkom Merkel, a prisustvovat će i predsjednik Evropske komisije Joseom Manuel Barroso.

Pored Bevande, našu zemlju će predstavljati i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Pojedini politički analitičari u regiji su ocijenili kako bi na sastanku moglo biti govora i o oktobarskim izborima u BiH na zajedničkom ili na odvojenim i neformalnim sastancima između Merkel i pojedinih šefova vlade. Tako su analitičari jučer ocijenili kako bi Njemačka mogla tražiti od Aleksandra Vučića da se distancira od Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS, kao od "kao najeksponiranijeg protivnika zapadne politike u BiH".