Vraća se povjerenje investitora
0

Merkel: Kriza eurozone još nije gotova

SRNA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da kriza u zemljama eurozone "još nije gotova" već je samo u jednoj "od svojih faza", iako se povjerenje investitora polako vraća u zemlje ove grupe.

"Ne možemo reći da je kriza završena, i dalje smo u nekim različitim fazama krize", rekla je Merkelova na sastanku parlamentarne grupe njene Demohrišćanske stranke.

Njemačka privreda nije bila na lošem putu, rekla je ona, dodajući da je Evropa "na apsolutno odlučujućoj tačci". Čini se da se povjerenje investitora vraća u zemlje kao što su Italija i Španija, u kojima su pali troškovi pozajmice.

Kamatna stopa koju traže tržišta na njemačke obveznice, koje dolaze na naplatu za 10 godina, popela se danas na 2,07 posto, što je povećanje od 18 posto u odnosu na prošlu sedmice.

U međuvremenu, italijanske desetogodišnje obveznice prodavane su za 4,9 posto, više od njemačke stope, ali ispod sedam posto kao što je bio slučaj prošlog novembra.

Međutim, vodeći ekonomisti upozoravaju da bi tržišni problemi mogli opet početi da uznemiravaju Italiju i Španiju ukoliko eurozona ne uspije da pojača svoj sistem odbrane.

"Svi sada vide da finansijska tržišta napadaju slabe ekonomije i prema tome moramo da napravimo zaštitni zid za sve. Što je veći i impresivniji manje je vjerovatno da ćemo ga morati upotrijebiti", rekao je Anhel Gurija, šef Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj sa sjedištem u Parizu.
On je dodao da je potrebno najmanje jedan trilion  eura da se odbrani Italija i Španija od napada tržišta.

Merkelova je do sada oklijevala da popusti pred međunarodnim pritiskom i poveća nivo dva fonda, koji su trenutno ograničeni na 500 milijardi eura, pozivajući se na aktuelne uslove pozajmljivanja za Italiju i Španiju.

Odluka o jačanju sistema zaštite odnosno povećanje sredstava na 750 milijardi eura vjerovatno će biti donesena narednog vikenda u Kopenhagenu, u Danskoj, tokom neformalnog sastanka ministara finansija EU.

SAD, takođe, traže povećanje sredstava pomoći kao preduslov za dodatna sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).