|

Lagarde: Svjetska ekonomija nije više na rubu ponora

Lagarde: Svjetska ekonomija nije više na rubu ponora
0
S
Sarajevo-x.com
18.3.2012. u 11:04
4
komentara
0

dijeljenja
Lagarde: Svjetska ekonomija nije više na rubu ponora Christine Lagarde
Prema mišljenju šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde, stanje se polako stabilizira kad je u pitanju globalna ekonomija. Ipak, upozorava i da borba protiv krize još dugo nije okončana.
Poruka ulijeva nadu, ali ujedno služi i kao upozorenje: "Svjetske ekonomija se pomaknulo s ruba ponora i imamo razloga da budemo optimistični", izjavila je šefica MMF-a Christine Lagarde u nedjelju na Kineskom forumu za razvoj 2012. u Pekingu. Ali taj optimizam nas ne bi trebao uljuljati u sigurnost, naglasila je Lagarde, nego je potrebno i dalje biti na oprezu.

Šefica MMF-a je stoga uputila zahtjev za dodatnim financijskim reformama. Naznake za stabilizacijom postoje i pokrenute reforme su već urodile plodom, iako su protekli mjeseci za svjetsku ekonomiju čak bili "zastrašujući", naglasila je Lagarde. Ona je obrazložila da su mnoge države u svijetu još uvijek previše zadužene. Samo u eurozoni se 23 posto bruto domaćeg proizvoda troši na otplatu dugova u javnom sektoru i na banke, upozorila je Lagarde. Kao dodatne "ključne rizike" Lagarde je navele srednjoročni pad gospodarskog rasta u zemljama u razvoju te rastuće cijene nafte na svjetskom tržištu.

Poboljšanju stanja u svjetskoj ekonomiji je doprinijela i činjenica da opći uvjeti poslovanja na tržištima nisu više tako napeti te da su se "i u SAD-u" poboljšali najnoviji ekonomski indikatori, kazala je Lagarde.

Napore MMF-a i Evropske unije za spašavanje visokozadužene članice Evropske unije i eurozone Grčke, Lagarde je nazvala "važnim napretkom". Prošlog četvrtka je, naime, MMF odlučio s 28 milijardi eura sudjelovati u novom paketu pomoći za spas Grčke. Dan prije je eurogrupa dala konačno zeleno svjetlo za taj paket i za prvu tranšu u iznosu od oko 40 milijardi eura. Drugi paket pomoći Grčkoj iznosi ukupno 130 milijardi eura, piše Deutsche Welle.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...