{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkelova za postepenu, Cameron za hitnu reakciju

S
7.6.2012. u 21:24
0
2
Merkelova za postepenu, Cameron za hitnu reakciju
0
Merkelova za postepenu, Cameron za hitnu reakciju
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
NJemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropu da preduzme postepene korake ka političkoj uniji, što je protivno stavu mnogih evropskih lidera da samo brzi, snažni potezi mogu riješiti aktuelnu evropsku finansijsku krizu.
"Isto tako, sada će nam trebati nekoliko godina kako bismo riješili krizu u bloku", rekla je ona.

Kako prenosi AP, na finansijskim tržištima postojala su očekivanja da će se evropski lideri saglasiti na samitu 28. juna o novim mjerama za borbu protiv dužničke krize, ali je Merkelova razbila nade govoreći da "samo jedan sastanak ne može riješiti problem jednog kontinenta".

Eksperti navode da struktura evrozone nije održiva jer 17 zemalja dijeli istu valutu i kamatne stope a da pritom nacionalne vlade zadržavaju kontrolu nad budžetskom politikom pojedinačih zemalja, zbog čega se ekonomije radikalno razlikuju.

Iz tog razloga su evropski lideri, uključujući Merkelovu, saglasni o potrebi stvaranja fiskalne unije u kojoj vlade imaju zajedničke politike trošenja i dužničku odgovornost.

Pristup Merkelove izazvao je nezadovoljstvo mnogih evropskih zvaničnika i lidera koji smatraju da treba hitno reagovati jer se 17-člana evrozona bliži katastrofi - grčki političari prijete da povuku Grčku iz evrobloka a Španija je pod rizikom od bankrotiranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: