Van Rompuy: Odluka o povećanju kriznog fonda do kraja mjeseca

S
SRNA
2.3.2012. u 07:50
0
1
Van Rompuy: Odluka o povećanju kriznog fonda do kraja mjeseca
0
Van Rompuy: Odluka o povećanju kriznog fonda do kraja mjeseca Herman Van Rompuy (Foto: AFP)
Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy rekao je da bi odluka ministara finansija eurozone o visini kriznog fonda mogla biti donesena a do kraja ovog mjeseca.
Njemačka se i dalje protivi povećanju kriznog fonda zbog čega je odgođen sastanak ministara finansija eurozone, koji je bio zakazan za danas.

Međutim, Van Rompuy je u svojoj izjavi datoj kasno sinoć na kraju prvog dana samita istakao da su lideri održali kratak razgovor na ovu temu.

Evropske zone spore se o tome da li bi visina Evroskog mehanizma za stabilnost (ESM), koji na snagu treba da stupi 1. jula, trebalo da bude povećana iznad trenutnog nivoa od 500 milijardi eura.

Analitičari navode da bi to moglo biti učinjeno kombinacijom ESM sa Evropskim fondom za finansijsku stabilnost (EFSF) privremeni fond koji treba da bude zamijenjen i u kojem ima još 250 milijardi eura za pozajmicu ugroženim zemljama.

Njemački kancelar Angela Merkel prije bilo kakve promjene ESM želi da vidi naznake da je finansijski paket pomoći Grčkoj vrijedan 130 milijardi eura bio uspješan, naprimjer da Grčka vlada sprovede hitne reforme i da privatne banke prihvate razmjenu obveznica.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: