Sastanak u Berlinu
0

Merkel i Sarkozy upozorili Grčku

FENA
Angela Merkel i Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Angela Merkel i Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy načelno su se u ponedjeljak suglasili oko poreza na finansijske transakcije kojem se opire dio njemačke vladajuće koalicije, a Grčku su upozorili da neće dobiti novi paket pomoći ako s bankama ne dogovori zamjenu obveznica, izvijestile su agencije sa sastanka u Berlinu.

"To je dobra inicijativa da se pređe s riječi na djelo", rekla je Merkel o prijedlogu za uvođenje poreza na finansijske transakcije, ali je naglasila kako bi idealno bilo kada bi ga prihvatile sve članice Evropske unije. Porez na finansijske transakcije Francuska snažno zagovara, a Velika Britanija, koja strahuje za interese londonskog finansijskog tržišta, prijeti da će uložiti veto ne bude li prihvaćen na globalnom nivou.

"S njemačke strane želimo da do početka marta ministri finansija usaglase izjavu o namjerama o uvođenju takvog poreza", rekla je Merkel na zajedničkoj pres-konferenciji, javio je AFP. Dodala je da "lično“ može zamisliti uvođenje poreza samo za eurozonu ako se o njemu ne dogovori svih 27 članica, ali je priznala da njena koalicija u tome nije jedinstvena.

Sarkozy, koji je ranije najavio da bi Francuska mogla jednostrano uvesti porez, u Berlinu je naglasio "ako mi sami ne pokažemo primjer, to se neće provesti". Snažno upozorenje odaslali su Grčkoj da neće moći primiti novi paket finansijske pomoći ako s bankama brzo ne dogovori zamjenu obveznica. Privatni sektor koji posjeduje obveznice mora sudjelovati u smanjenju grčkog duga, naglasili su.

Banke, osiguravateljske kuće i investicijski fondovi pregovaraju sedmicama s grčkom vladom o zamjeni obveznica, javlja Reuters. Prema tom planu privatni zajmodavci trebali bi dragovoljno pristati na otpis 50 posto vrijednosti grčkih obveznica koje posjeduju u zamjenu za paket gotovine i novih obveznica.

Privatni sektor ključan je za dodjelu novog paketa pomoći od 130 milijardi eura do marta kako bi se izbjegao dalji pad Grčke. Oštra kancelarkina upozorenja iz Berlina pokazuju rastuću zabrinutost evropskih vlada da bi mogli propasti pregovori o spašavanju Grčke i tako destabilizirati eruozonu i globalnu ekonomiju.

Merkel i Sarkozy izjavili su kako žele do 1. marta potpisati evropski sporazum o jačanju budžetske discipline na koji se obvezalo 26 od 27 članica, dodaje AFP. Države eurozone u decembru su se dogovorile donijeti sporazum izvan evropskih ugovora pošto se tom planu usprotivila Velika Britanija.

Dogovorili su se također zatražiti u Evropske centralne banke (ECB) mišljenje kako učiniti djelotvornijim Fond za stabilnost eura (EFSF). Berlin se dosad protivio pozivu Pariza da se fond od 440 milijarda eura poveća, a mogao bi na to pristati ako se za to zauzme ECB.

Merkel i Sarkozy razgovarali su i o mjerama za poticaj rasta i zapošljavanja. Kancelarka je također najavila da će u utorak o Grčkoj razgovarati s direktoricom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.