BiH
62

Mensura Beganović: Poplašen je imenovan linijom SDS, HDZ i SDA

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz reda Demokratske fronte Mensura Beganović kazala je da izbor Nikole Poplašena za člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH jeste prijedlog oba doma Parlamenta BiH, ali da Poplašen nije bio njen izbor.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH imenovao je na posljednjoj sjednici nekadašnjeg predsjednika entiteta RS i odlikovanog četničkog vojvodu Nikolu Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Ukupno šest delegata iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske glasalo je za imenovanje i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) i Darko Babalj (SDS).

Građane BiH posebno je iznenadilo što su za imenovanje Poplašena, koji je bio i jedan od svjedoka odbrane Momčilu Krajišniku, glasali delegati iz reda bošnjačkog naroda Sead Kadić i Sifet Podžić, ali i činjenica što su ostali bošnjački delegati Halid Genjac (SDA) i Safet Softić (SDA) ostali suzdržani.

Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imenovanje Nikole Poplašena predložila je Zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta.

Članica Zajedničke komisije Mensura Beganović rekla je kako je bila protiv kompletnog prijedloga za imenovanje četiri člana Upravnog odbora iz više razloga.

"Nisu ispoštovani kriteriji kompetentnosti kandidata, kao ni ravnopravnost spolova. Ocjenjivanje i izbor su izvršeni isključivo po stranačkoj liniji SDS-HDZ-SDA, a o nespojivosti lika i djela četničkog vojvode s odgojno-obrazovnim procesima suvišno je i govoriti", rekla je Beganović.

Dodala je da konačnu odluku donosi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, te da očekuje da će ona biti drugačija od one koju je donio Dom naroda.

Beganović je kazala za Klix.ba da je jedina glasala protiv izbora, kao i da neće podržati imenovanje Upravnog odbora u sastavu Momčila Pelemiša, Nikole Poplašena, Midhata Jašića i Marinka Jurilja ni na sjednici Zastupničkog doma.

Ona nije htjela komentarisati glasanje stranačkog kolege Sifeta Podžića.