|

Zastupnički dom sljedeće sedmice o imenovanju Nikole Poplašena

Zastupnički dom sljedeće sedmice o imenovanju Nikole Poplašena
8
Piše: Er. M.
17.11.2015. u 13:00
46
komentara
8

dijeljenja
Zastupnički dom sljedeće sedmice o imenovanju Nikole Poplašena Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjasnit će se sljedećeg utorka (24. novembar) o imenovanju odlikovanog četničkog vojvode Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.
Na dnevnom redu 20. sjednice Zastupničkog doma je i materijal Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Za članove Odbora predloženi su Momčilo Pelemiš iz reda Ostalih, Nikola Poplašen iz reda Srba, Midhat Jašić iz reda Bošnjaka i Marinko Jurilj iz reda Hrvata.

S obzirom na nepredvidivost glasanja bh. parlamentarca još uvijek ostaje upitno da li će legitimno izabrani zvaničnici dati podršku imenovanju odbora u ovakvom sazivu.

Podsjećamo, glasovima delegata iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Poplašen, bivši predsjednik entiteta RS, imenovan je za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Ukupno šest delegata iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske glasalo je za imenovanje i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) i Darko Babalj (SDS).

Građane BiH posebno je iznenadilo što su za imenovanje Poplašena, koji je bio i jedan od svjedoka odbrane Momčilu Krajišniku, glasali delegati iz reda bošnjačkog naroda Sead Kadić i Sifet Podžić, ali i činjenica što su ostali bošnjački delegati Halid Genjac (SDA) i Safet Softić (SDA) ostali suzdržani.

Podžić je naknadno saopćio kako se stidi svog glasa s obzirom na to da je tek nakon glasanja shvatio da je pogriješio "prema sebi i svim bosanskohercegovačkim patriotima".

Stid je bilo i Kadića koji je u razgovoru za Klix.ba kazao kako se kaje i kako "pri ovoj pameti" ne bi to nikada uradio.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 10 sati.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...