{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastupnički dom sljedeće sedmice o imenovanju Nikole Poplašena

17.11.2015. u 13:00
8
46
Zastupnički dom sljedeće sedmice o imenovanju Nikole Poplašena
8
Zastupnički dom sljedeće sedmice o imenovanju Nikole Poplašena
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjasnit će se sljedećeg utorka (24. novembar) o imenovanju odlikovanog četničkog vojvode Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.
Na dnevnom redu 20. sjednice Zastupničkog doma je i materijal Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Za članove Odbora predloženi su Momčilo Pelemiš iz reda Ostalih, Nikola Poplašen iz reda Srba, Midhat Jašić iz reda Bošnjaka i Marinko Jurilj iz reda Hrvata.

S obzirom na nepredvidivost glasanja bh. parlamentarca još uvijek ostaje upitno da li će legitimno izabrani zvaničnici dati podršku imenovanju odbora u ovakvom sazivu.

Podsjećamo, glasovima delegata iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Poplašen, bivši predsjednik entiteta RS, imenovan je za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Ukupno šest delegata iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske glasalo je za imenovanje i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) i Darko Babalj (SDS).

Građane BiH posebno je iznenadilo što su za imenovanje Poplašena, koji je bio i jedan od svjedoka odbrane Momčilu Krajišniku, glasali delegati iz reda bošnjačkog naroda Sead Kadić i Sifet Podžić, ali i činjenica što su ostali bošnjački delegati Halid Genjac (SDA) i Safet Softić (SDA) ostali suzdržani.

Podžić je naknadno saopćio kako se stidi svog glasa s obzirom na to da je tek nakon glasanja shvatio da je pogriješio "prema sebi i svim bosanskohercegovačkim patriotima".

Stid je bilo i Kadića koji je u razgovoru za Klix.ba kazao kako se kaje i kako "pri ovoj pameti" ne bi to nikada uradio.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 10 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: