BiH
0

Memorandum o rješavanju problema klizišta Bogatići

FENA
HE Bogatići
HE Bogatići
Tokom dosadašnjih sastanaka nadležnih ministarstava u Vijeću ministara BiH s nadležnim ministarstvima i organima uprave vlada entiteta i predstavnicima dviju Elektroprivreda dogovoreno je da će Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i dvije Elektroprivrede uložiti finansijska sredstva za saniranje posljedica klizišta, o čemu će biti potpisan memorandum o zajedničkim aktivnostima na rješavanju problema klizišta Bogatići.

“Na osnovu predstavljene ozbiljnosti situacije usaglašeno je da bi sanaciju trebalo vršiti po stepenu hitnosti mjera. Za te mjere potrebni su veći iznosi, tako da bi podrška bila u fazama, od čega bi prva trebala biti podržana u što kraćem vremenu”, kazao je Agenciji Fena pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Memorandumom je predloženo sufinansiranje aktivnosti na saniranju nastalog stanja, za što bi navedene strane memoranduma - Vijeće ministara BiH, dvije entitetske vlade i dvije Elektroprivrede, za Prvu fazu saniranja posljedica klizanja tla kod brane Bogatići izdvojile po 100.000 KM.

Prva faza uključuje izradu elaborata o sanaciji klizišta kao osnove za izgradnju glavnog projekta te monitoring nad klizištem.

“Ministarstvo finansija i trezora BiH dalo je pozitivno mišljenje na izdvajanje sredstava iz budžeta institucija BiH, uz napomenu da će sredstva biti operativna nakon donošenja ovogodišnjeg budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH. Slična situacija je i sa sredstvima vlada entiteta”, rečeno je Feni u Ministarstvu sigurnosti BiH.