Vijeće ministara BiH
0

Nije donesena odluka o rješavanju problema klizišta u Bogatićima

FENA
HE Bogatići (Foto: SRNA)
HE Bogatići (Foto: SRNA)
Vijeće ministara BiH danas, u nastavku ranije prekinute sjednice, nije donijelo odluku o rješenju problema klizišta u Bogatićima.

"Dali smo zadatak da usaglase tu odluku Ministarstvo finansija i Ministarstvo sigurnosti. Mislim da su tehnički detalji dogovoreni, ali treba jednostavno usaglasiti tu odluku ko će biti koordinator, na koji način će se ta sredstva distribuirati“, kazao je Špirić.

On je podsjetio da su se više puta entitetske nadležne institucije i Vijeće ministara, Ministarstvo sigurnosti sastajali da vide na koji način mogu to da riješe s obzirom da je to na međuentitetskoj liniji, da je dio objekata u Federaciji BiH, a dio u Republici Srpskoj, “ali neko to mora da koordinira”.

Razmatrajući Inicijativu za pomoć općinama koje su stradale u poplavama, koju je predložilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Vijeće ministara je danas zadužilo to Ministarstvo da vidi na koji način se iz budžetskih rezervi može pružiti pomoć općinama koje su pretrpjele velike štete od poplava.

“Zadužili smo Ministarstvo da u okviru Fonda za povratak usaglasi kriterije i da obezbijedi izvjestan kvantum sredstava o čemu će informaciju podnijeti Vijeću ministara BiH”, kazao je Špirić.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o izmjeni Odluke o upotrebi dijela sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine.

Prema Špirićevim riječima, u izvornoj odluci je stajalo da se sredstva upotrebljavaju za nabavku odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom, a u izmijenjenoj odluci se govori da će se sredstva upotrijebiti za nabavku digitalnih mikrotalasnih linkova za uvezivanje ITC centara.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da se radi o sredstvima u iznosu od 2.552.000 KM.

Po okončanju ove održana je nova, 141. sjednica Vijeća ministara BiH.