Vlada Federacije
0

Riješiti spor "Smajović - kardinal Puljić"

SRNA
Vlada Federacije BiH zadužila je federalno Ministarstvo pravde, Kancelariju za zakonodavstvo i Službu za zajedničke poslove, da sačine cjelovit prijedlog i kompletiraju dokumentaciju za razjašnjenje spora između Emine Smajović i Nadbiskupskog ordinarijata Vrhbosanskog Sarajevo.

U saopštenju Vlade FBiH navodi se da se pri tom može računati i na mogućnost dodjele stambene jedinice iz Stambenog fonda fedaralne Vlade, odnosno prijašnjeg vojnostambenog fonda, Nadbiskupskom ordinarijatu na drugoj lokaciji u Sarajevu koji bi služio kao zamjenski stan za porodicu Smajović.

Opštinski sud u Sarajevu donio je odluku o deložaciji nadbiskupa vrhbosankog kardinala Vinka Puljića iz rezidencije u Sarajevu koja je trebala biti provedena 17. novembra i taj prostor dodijelila porodici Fadila Smajovića. 

Nakon apela gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena odgođena je deložacija kardinala Puljića. Porodica bivšeg radnika UDBA-e Fadila Smajovića stan u zgradii u vlasništvu Vrhborasnke nadbiskupije dobila je dekretom komunističkih vlasti, koja oduzeti prostor nije nacionalizovala.

Stan je, kako je naknadno dokazano, korišten i za ozvučenje nadbiskupove rezidencije te za višegodišnje prisluškivanje razgovora koji su tamo vođeni. Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije, u kojoj se nalazi kardinalova rezidencije, izgrađena je 1895. godine i uvijek je bila u vlasništvu Katoličke crkve. 

Vlada FBiH informisana je danas na sjednici u Sarajevu o stanju poplavljenih područja u ovom entitetu, posebno u Bosansko-podrinjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, i ovlastila direktora Federalne uprave Civilne zaštite da do angažovanja Federalnog štaba Civilne zaštite, može angažovati određene jedinice i službe Civilne zaštite i spasavanja i druge operativne snage radi mjera ublažavanja posljedica prirodne i druge nesreće na području entiteta.

Istovremeno se zadužuje Federalni štab Civilne zaštite da prati stanje na ugroženim područjima i po potrebi preduzima mjere za sprečavanje prirodnih i drugih nesreća i saniranje stanja na ugroženim područjima i o tome izvještava federalnu Vladu.
Informacija o poplavama sa zaključcima federalne Vlade biće dostavljena predsjedavajućem Savjeta  ministara BiH Nikoli Špiriću radi koordinacije mjera organa BiH i susjednih država sa ciljem zajedničkog utvrđivanja režima rada hidroelektrana na Drini u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Vlada FBiH je danas razmatrala i Informaciju o pojavi klizišta na lokalitetu brane Hidroelektrane "Bogatići" u opštini  Trnovo, i zaključila da se formira interventna radna grupa koja će ocijeniti predložene palijativne i druge mjere, utvrditi nosioce provođenja tih mjera i izvore finansiranja, kao i pružanje ukupne potrebne pomoći u realizaciji programa aktivnosti na saniranju ovog klizišta.

Ovu informaciju sa zaključcima Vlade FBiH, Federalna uprava Civilne zaštite uputiće Savjetu ministara BiH i Koordinacionom tijelu za zaštitu i spasavanje BiH sa prijedlogom da i ovo tijelo formira stručni tim na nivou BiH koji će predložiti konačno rješenje za saniranje klizišta u Bogatićima.