|

Civilna zaštita RS prati stanje s klizištem u Bogatićima

Civilna zaštita RS prati stanje s klizištem u Bogatićima
0
S
SRNA
17.11.2010. u 12:24
0
komentara
0

dijeljenja
Civilna zaštita RS prati stanje s klizištem u Bogatićima
Civilna zaštita Republike Srpske i dalje prati situaciju na klizištu na Hidroelektrani "Bogatići" u Trnovu i preduzima mjere u okviru svoje nadležnosti, rekao je Srni direktor ove institucije Milimir Doder.
Doder je naglasio da je najbitnije riješiti problem protoka rijeke Željeznice da bi se izbjeglo plavljenje terena uzvodno i nizvodno i eventualne posljedice svele na minimum.

On je podsjetio da je u ponedjeljak na sastanku u Ministarstvu bezbjednosti BiH zaključeno da nadležna entitetska ministarstva, u saradnji sa elektrodistribucijama RS i Federacije BiH, iznađu rješenje za regulisanje protoka Željeznice u slučaju klizanja tla u korito rijeke.

Doder je rekao da je sa načelnikom opštine Trnovo obišao ugroženo područje i da su zaključili da je potrebno procijeniti stepen ugroženosti lokalnog stanovništva, objekata i kritične infrastrukture, organizovati sistem veza i ranog upozoravanja stanovništva, sagledati mogućnosti snabdijevanja lokalnog stanovništva vodom za piće u slučaju da dođe do prekida u snabdijevanja, te razmotriti alternativne putne pravce u slučaju prekida saobraćaja na putu Sarajevo-Trnovo.

On je naveo da je CZ RS uputila pismo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, te Republičkom geološkom zavodu, Agenciji za vode oblasnog riječnog sliva Save i "Elektroprivredi RS" u kome traži da ih obavijeste o mjerama koje su preduzeli i koje namjeravaju da preduzmu i da iznesu svoje viđenje rješenja ovog problema.

"Procjenjujemo da širenje klizišta predstavlja veliku opasnost čije moguće posljedice tek treba procijeniti. Ozbiljnost problema i razmjere potencijalne opasnosti prevazilaze mogućnosti nadležnih institucija lokalnih zajednica - opština Trnovo RS i Trnovo FBiH na ovom području, kao i preduzeća u čijem je vlasništvu i `Hidroelektrana Bogatići`", naglasio je Doder.

Prema njegovim riječima, situaciju dodatno komplikuje to što se klizište i dobra kojima prijeti nalaze u oba entiteta i u vlasništvu više javnih preduzeća.

Doder je podsjetio da je ovo klizište bilo aktivno i prije posljednjeg rata kada je "Energoinvest" izveo geotehnička istraživanja radi izrade idejnog projekta rekonstrukcije sanacije klizišta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.