{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Civilna zaštita RS prati stanje s klizištem u Bogatićima

S
17.11.2010. u 12:24
0
0
Civilna zaštita RS prati stanje s klizištem u Bogatićima
0
Civilna zaštita RS prati stanje s klizištem u Bogatićima
Civilna zaštita Republike Srpske i dalje prati situaciju na klizištu na Hidroelektrani "Bogatići" u Trnovu i preduzima mjere u okviru svoje nadležnosti, rekao je Srni direktor ove institucije Milimir Doder.
Doder je naglasio da je najbitnije riješiti problem protoka rijeke Željeznice da bi se izbjeglo plavljenje terena uzvodno i nizvodno i eventualne posljedice svele na minimum.

On je podsjetio da je u ponedjeljak na sastanku u Ministarstvu bezbjednosti BiH zaključeno da nadležna entitetska ministarstva, u saradnji sa elektrodistribucijama RS i Federacije BiH, iznađu rješenje za regulisanje protoka Željeznice u slučaju klizanja tla u korito rijeke.

Doder je rekao da je sa načelnikom opštine Trnovo obišao ugroženo područje i da su zaključili da je potrebno procijeniti stepen ugroženosti lokalnog stanovništva, objekata i kritične infrastrukture, organizovati sistem veza i ranog upozoravanja stanovništva, sagledati mogućnosti snabdijevanja lokalnog stanovništva vodom za piće u slučaju da dođe do prekida u snabdijevanja, te razmotriti alternativne putne pravce u slučaju prekida saobraćaja na putu Sarajevo-Trnovo.

On je naveo da je CZ RS uputila pismo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, te Republičkom geološkom zavodu, Agenciji za vode oblasnog riječnog sliva Save i "Elektroprivredi RS" u kome traži da ih obavijeste o mjerama koje su preduzeli i koje namjeravaju da preduzmu i da iznesu svoje viđenje rješenja ovog problema.

"Procjenjujemo da širenje klizišta predstavlja veliku opasnost čije moguće posljedice tek treba procijeniti. Ozbiljnost problema i razmjere potencijalne opasnosti prevazilaze mogućnosti nadležnih institucija lokalnih zajednica - opština Trnovo RS i Trnovo FBiH na ovom području, kao i preduzeća u čijem je vlasništvu i `Hidroelektrana Bogatići`", naglasio je Doder.

Prema njegovim riječima, situaciju dodatno komplikuje to što se klizište i dobra kojima prijeti nalaze u oba entiteta i u vlasništvu više javnih preduzeća.

Doder je podsjetio da je ovo klizište bilo aktivno i prije posljednjeg rata kada je "Energoinvest" izveo geotehnička istraživanja radi izrade idejnog projekta rekonstrukcije sanacije klizišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: