Sud BiH
0

Memić i ostali - "Strani vojnici" u Trusini

FENA
U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok državnog Tužilaštva Abdulah Mašić prisjetio se 16. aprila 1993. u Trusini (općina Konjic), kada se, rekao je, pucalo "sa svih strana".

Mašić je rekao da je u Trusini vidio "strane vojnike" s crnim kapama na glavama koji su vodili oko 30 hrvatskih civila te ih smjestili u kuću njegovog komšije.

"Oko devet sati ujutro sam izašao iz kuće. Vidio sam belaj – odozdo vojska vodi civile i smješta ih u kuću Hamida Sultića. Vojnici su odmah otišli. Bilo je između četiri i pet ranjenih koje sam isprevijao", kazao je svjedok.

Mašić je ispričao da je nekoliko sati nakon pružanja pomoći civile prebacio, radi njihove sigurnosti, u jednu hrvatsku kuću, gdje im je donio hranu.

Svjedok je sutradan povrijeđene civile otpratio do Buturović Polja kod Trusine. Preostali civili su, prema kazivanju svjedoka, prenoćili i napustili Trusinu.

"Od civila sam čuo da je bilo poginulih. Nisu spominjali ko je to počinio", kazao je svjedok.

Dodao je da je i on pobjegao iz Trusine zbog straha da bi mogao imati problema što im je pomogao.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993., Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar", i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade "Neretvica", učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda "Zulfikar".

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Svjedok Mašić je rekao da u Trusini nije vidio optuženog Hakalovića, kojeg odranije poznaje.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Ibrahim Turak, nekadašnji pomoćnik komandanta za logistiku u 45. brdskoj brigadi ABiH, rekavši da je istog dana nakon akcije na Trusinu čuo da je oslobođena, te da je poslije saznao da su poginuli hrvatski civili.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 3. oktobar 2011., javio je BIRN.