{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hakalović želio rasvijetliti zločine u Trusini

F
19.9.2011. u 17:06
0
1
Hakalović želio rasvijetliti zločine u Trusini
0
Hakalović želio rasvijetliti zločine u Trusini
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da u Centar službi bezbjednosti (CSB) Mostar nije stigla pismena službena informacija o zločinu koji se u proljeće 1993. godine desio u Trusini (općina Konjic).
Ramo Masleša, nekadašnji načelnik CSB-a Mostar, rekao je da je za zločin u Trusini saznao neslužbenim putem, odnosno od Hasana Hakalovića, nekadašnjeg komadanta 45. brdske brigade ABiH, nekoliko mjeseci nakon što se zločin desio.

“Od njega sam dobio informacije o zločinima u Trusini. Hakalović je bio zainteresovan da se ti zločini rasvijetle”, kazao je Masleša.

Svjedok Masleša je rekao da se policajci CSB-a Mostar nisu uključivali u aktivnosti radi rasvjetljavanja tog zločina, niti su vojni organi bezbjednosti ABiH tražili od njih potporu u operativnom smislu.

Saznanja o zločinima u Trusini, kako je kazao svjedok, imali su vojni organi bezbjednosti ABiH na nivou 45. brdske brigade, Četvrtog korpusa i Vrhovne komande. “Organi vojne bezbjednosti su trebali raditi istragu. (...)

Civilna policija nije imala ingerencije prema pripadnicima ABiH”, rekao je svjedok Masleša.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena 16. aprila 1993. u selu Trusina, državno tužilaštvo tereti Mensura Memića zvanog Menta, Dževada Salčina zvanog Struja, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Amir Begić, drugi svjedok Državnog tužilaštva, rekao da je u aprilu 1993. godine bio na funkciji načelnika Odjela za kriminalitet u Stanici javne bjezbjednosti (SJB) Konjic, te da nije imao saznanja o zločinu u Trusini, već da se desio sukob između ABiH i HVO-a.

Begić je kazao da se njemu Hasan Hakalović nije obraćao vezano za zločin u tom mjestu, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. septembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: